X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
25/01/2020 |  19:16 ⇒ 23:14 | Izvor: RTS

Koronavirus mogu da prenesu i oboljeli koji ne pokazuju simptome

Ljekari u Kini prijavili su asimptomatično širenje koronavirusa, pošto su u zabilježili slučaj u kome je šest od sedam članova jedna porodice zaraženo, uključujući i desetogodišnje dijete kod koga se simptomi nisu ispoljili.
Putnici na aerodromu (Foto: REUTERS / Aly Song) -
Putnici na aerodromu (Foto: REUTERS / Aly Song)

Pošto su se vratili iz centralnokineskog grada Vuhana, iz koga se koronavirus raširio u više zemalja svijeta, pet članova jedne porodice javilo se bolnici u Šenženu sa simptomima groznice i respiratornim problemima za koje doktori kažu da se ispolje tri do šet dana po izloženosti virusu, prenosi britanski Indipendent.

Јedan član porodice koji je putovao u Vuhan nije se zarazio, ali jeste drugi koji nije boravio u tom gradu. Provodio je vrijeme sa svojim rođacima koji su bili u Vuhanu.

Epidemija korona virusa ima velike sličnosti sa širenjem zaraze SARS-om 2003. godine kada su umrle 774 osobe.

Međutim, kako navodi medicinski magazin Lanset, asimptomatični slučajevi SARS-a bili su veoma rijetki. Dodaje se da su takvi slučajevi zabilježeni tokom ponovnog kraćeg izbijanja SARS-a 2004. godine.

Indipendent ističe da asimptomatični prenosioci koronavirusa predstavljaju veliku brigu za kineske vlasti koje pokušavaju da obuzdaju širenje bolesti.

Zasad je u Kini od koronavirusa oboljelo više od 800 ljudi, preminula je 41 osoba, dok se 35 miliona ljudi nalazi u karantinu.

Tri slučaja koronavirusa zabilježena su u Francuskoj, a dva u Sjedinjenim Državama.

Virus je juče potvrđen i u Vijetnamu, Singapuru i Јapanu, a četiri osobe primljene su u bolnicu u Škotskoj sa simptomima sličnim koronavirusu.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je vanredno zdravstveno stanje, ali nije proglasila epidemiju svjetskih razmjera.

Svim državama preporučeno je da se pripreme za širenje virusa i preduzmu mjere predostrožnosti.

Vjeruje se da je izvor koronavirusa kineska kobra, vrsta otrovnice, i da je novootkriveni virus potekao sa pijace morskih plodova u Vuhanu, gdje je prodavana nelegalna, nekontrolisana roba. 

Prvi slučaj "2019-nCoV" otkriven je krajem 2019. godine kod pacijenta sa upalom pluća u Vuhanu. Širi se sa čovjeka na čovjeka, a kineski stručnjaci navode da se adaptira i mutira.