latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:50 ⇒ 21:42 | Autor: RTRS

Kineska Nova godina u Banjaluci

Kineska Nova godina obilježena je u Banjaluci, u organizaciji Konfucijevog instituta.

Novu godinu kineskom predsjedniku Si Đin Pingu čestitao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa željom da saradnja BiH i Kine bude dodatno konkretizovana na Samitu inicijative "Pojas i put", u aprilu.

Kineska Nova godina ili Praznik proljeća, u Banjaluci je obilježena programom, koji su u Kulturnom centru Banski dvor izveli polaznici Konfucijevog instituta Banjalučkog univerziteta, te studenti i učenici osnovnih i srednjih škola sa kojima Konfucijev institut sarađuje.

Profesorka kineskog jezika na ovom institutu Gao Јang pojasnila je da se Kineska nova godina tradicionalno proslavlja u krugu porodice pri čemu se uživa u prazničkoj trpezi koju svi zajedno spreme. Važno je, dodala je, da se na vrata i zidove ispisuju dobre želje za ukućane i da se u crvenim kovertama djeci i unucima poklanja novac.

Ovim je obilježeno i dvije godine od osnivanja Konfucijevog instituta u Banjaluci.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da ovaj institut prvi u Evropi po svojim aktivnostima, što je za pohvalu s obzirom da je i jedan od najmlađih.

Prema njegovim riječima, kroz Institut približavaju se kultura, tradicija i običaji Kine i Srpske, a imao je i niz aktivnosti gdje se radilo na približavanju kulture dva naroda.

- Ove godine imamo ambiziozne planove, najavili smo otvaranje Konfucijeve učionice u Gimnaziji, a mislim da ćemo uspjeti pokrenuti studijski program izučavanja kineskog jezika u okviru Filološkog fakulteta pri čemu imamo podršku institucija, Vlade, resornog ministarstva, predsjednika Republike - rekao je Gajanin.

Zamjenik gradonačenika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da su za Banjaluku od važnosti i obilježavanje dvije godine od osnivanja instituta i proslava Kineske nove godine, jer to govori da je dobar domaćin i da ima šta da ponudi, ali i da može graditi priteljstva sa značajnim ekonomijama i društvenim zajednicama, kao što je Kina.

Praznik proljeća u Kini se tradicionalno obilježava u krugu porodice, uz bogatu prazničnu trpezu, koja simbolizuje zdravlje, izobilje i blagostanje u novoj godini.