latinica  ћирилица
26/01/2020 |  09:48 | Autor: SRNA

Koronavirus sije strah - sumnjivi slučaj u Srbiji bio je respiratorna infekcija

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je u Srbiji bio pacijent iz Kine za koga se posumnjalo da ima koronavirus, ali je poslije testiranja utvrđeno da je riječ o respiratornoj infekciji.
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

- On je 13. januara došao u Beograd, a 17. januara su mu se pojavile prve tegobe i naš zdravstveni sistem je odregovao na najprofesionalniji način. Uzeta je anamneza da je on bio tamo u zahvaćenom produčju, odmah je izolovan i smješten na Infektivnu kliniku i odrađena je sva neophodna dijagnostika - rekao je Lončar za RTS.

On je objasnio da simptomi kreću sa malaksalošću, bolom u grlu, a pojavljuje se i kašalj, odnosno svi simptomi kao kod respiratornih virusa. Faza koja mijenja tu sliku je da se spusti na pluća u roku od dvije do tri nedjelje.

- Za ovaj virus nije utvrđen ni period inkubacije, znači malo znamo o ovom virusu - rekao je Lončar.

On je istakao da Srbija ima reagense, ne samo za jedan, već za četiri tipa koronavirusa i da u roku od dva sata mogu da odrede da li je pacijent obolio.

Lončar je podsjetio da je u Srbiji uveden broj telefona 064/8945-235 za ljude koji su došli iz žarišnog područja i koji osjete prve tegobe, nakon čega će ih preuzeti ekipa iz Hitne pomoći i Infektivne klinike, koja u punoj opremi ide kod njih kući.

On je naveo da su prostorije za izolaciju spremne, kao i stručnjaci koji 24 časa dežuraju i u koordinaciji su sa svim neophodnim službama. Napravljena su, kaže, i uputstva na srpskom, engleskom i kineskom jeziku.

Kada je riječ i turistima iz kriznog kineskog grada Vuhana, koji su stigli u Hrvatsku, Lončar je naveo da nema osnova da budu zadržani ili stavljeni u izolaciju ako trenutno nemaju nikakve tegobe.

Lončar nije isključio ni mogućnost da u Srbiji ima ljudi koji su stigli iz ugroženih područja, ali je naglasio da se u 21. vijeku ne može spriječiti kretanje ljudi, te je apelovao da se ne izaziva bespotrebna panika.