latinica  ћирилица
26/01/2020 |  11:08 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Otvoren vrtić "Bajka" - gradnja koštala više od milion KM (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović i direktorka vrtića Bajka u Aleksandrovcu Nataša Trninić danas su u ovom mjestu otvorili novi vrtić za 60 mališana.

Izgradnja vrtića počela je u septembru. Lokalna uprava Laktaši obezbijedila je plac, građevinske dozvole i komunalne priključke, a Vlada Republike Srpske finansirala je izgradnju sa 800.000 KM, dok je 166.000 obezbijeđeno kroz finansijski mehanizam od čega su 93.000 KM donatorska sredstva, a 63.000 učešće opštine.

U posljednjih desetak godina u Aleksandrovcu izgrađeno je više objekata za potrebe djece, omladine i učenika. Obnovljena je zgrada osnovne škole, renovirano ili izgrađeno više društvenih objekata, uređeni sportski tereni za košarku, fudbal, rukomet...

Foto: RTRS

Predsjednica Srpske je ocijenila da je otvaranje vrtića "Bajka" značajan iskorak u ukupnom predškolskom obrazovanju Srpske, a namjera je da se obezbijedi što veći obuhvat djece u urbanim i ruralnim sredima.

Cvijanovićeva je naglasila da se stiču uslovi da se ovako nešto radi širom Republike Srpske, jer se do sada taj proces vršio u različitim objektima.

- Ovo je dobar model udruživanja sredstava, Vlada Republike Srpske obezbijeila je 800.000 KM, ali tu su i donacije Švajcarske, UNDP-a. Koristili smo i mehanizam saradnje domaćih i međunarodnoh finansijskih organizacija - rekla je ona.

Prema njenim riječima, ovo je razvojna šansa Srpske, jer se na ovaj način pomaže roditeljima da usklade poslovne i porodične obaveze, a i procesu obrazovanja prilazi se na drugi način.

- Ovo otvara i neke druge prilike, jer je u vrtiću zaposleno 11 ljudi, što doprinosi razvoju Republike - smatra Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je cilj Republike Srpske da izgradi dovoljno kapaciteta za svu djecu predškolskog uzrasta, što bi trebalo da bude urađeno u narednih pet godina.

- Ovo je važan dio obrazovnog sistema, jer tu djeca dobijaju prve i najvažnije informacije zbog čega je važno da tome pristupimo na jedan organizovan i sistematski način - rekao je Dodik nakon otvaranja.

Dodik je iztrazio zadovoljstvo što je dio tima koji je radio na ovom projektu.

- Aleksandrovac ima jaku industrijsku zonu sa više zaposlenih nego stanovnika, te je pored škole logično da se izgradi ovakav vrtić - dodao je Dodik.

Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je da bi u ovoj godini trebalo da bude započeta izgradnja novog vrtića u Laktašima, a biće razmotreno i da se to radi i u drugim ruralnim zajednicama gdje za tim ima potrebe.

- Smatram da to treba da budu posebni, a ne integrisani objekti kroz škole ili da se adaptiraju postojeći - naglasio je Dodik.

Foto: RTRS

Načelnik opštine Laktaši izjavio je da je izgradnja vrtića koštala više od milion KM i da će njegovo otvaranja biti od velike koristi za mještane, posebno u ljetnom periodu, kada imaju puno obaveza.

- Otvaranje ovog vrtića biće veoma zanačajno za naše poljoprivredne proizvođače, pogotovo u ljetnom periodu kada imaju puno obaveza - dodao je Karapetrović.

Direktorka vrtića "rekla je će u novom objektu biti smješteno 52 djece uzrasta od tri do šest godina, cijena boravka je 150 KM, a radi deset časova dnevno.

- Ukoliko sva djeca idu u vrtić za treće dijete iz jedne porodice vrtić je besplatan - dodala je Trninićeva.

Šef kancelarije Razvojnog programa UN u Banjaluci Goran Vukmir rekao je da je vrtić izgrađen u okviru projekta "Rastimo zajedno: unapređenje dostupnosti i kvaliteta programa i usluga predškolskog vaspitanja i obrazovanja na području opštine Laktaši", uz podršku Petog ciklusa Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

- Partneri i finansijeri Finansijskog mehanizma, uspostavljenog uz podršku Projekta integrisanog lokalnog razvoja, su Vlada Švajcarske, Ministarstvo finansija i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i UNDP - naveo je Vukmir.

Direktor Investiciono-razvijne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je javni poziv u okviru Finasijskog mehanizma traje do 17. februara.

Otac troje djece iz Aleksandrovca Goran Kovačević rekao je da će mu otvaranje ovog vrtića olakšati život, jer će imati gdje da ostavi djecu na čuvanje, a ona će pri tome dobiti i adekvatno obrazovanje.