X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
26/01/2020 |  11:56 | Izvor: SRNA

Djela Svetog Save da budu svima svijetli primjer

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je školsku slavu - Svetog Savu učenicima, studentima i prosvjetnim radnicima sa željom da u duhu Svetosavlja i tradicije proslave ovaj praznik.
Milorad  Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Želim da vam djela i vrijednosti koja nam je ostavio Sveti Sava budu svijetli primjer i inspiracija u učenju, sticanju znanja i svakodnevnom životu kako bi na najbolji način iskazali svoje potencijale i postizali velike uspjehe na dobrobit cijelog društva - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da razvijajući sopstveno znanje, obrazovanje, kulturu i duhovnost svako pojedinačno doprinosi napretku društva u cjelini.

Dodik je podsjetio da se Savindan praznuje u znak sjećanja na prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i državnika Svetog Savu, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Na taj veliki dan, 27. januar, slavimo istinske vrijednosti koje nam je ostavio Sveti Sava i koje treba svakodnevno da nas podsjećaju da su rad, trud i marljivost jedini pravi put u savladavanju životnih prepreka i ostvarivanju ciljeva ka vlastitom, ali i napretku kompletne zajednice i društva u kojem živimo - naveo je Dodik.

On je izrazio posebno poštovanjem prema prosvjetnim radnicima, naglasivši da je njihova uloga u obrazovanju i vaspitanju mladih od neprocjenjivog značaja, jer su mladi budućnost svakog društva.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja sutra Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva.

Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.