latinica  ћирилица
26/01/2020 |  16:31 | Autor: TANЈUG

Srbin u Vuhanu: Ovo je sablasan grad, hoću kući

Stefan Vojnić (27) iz Beograda, koji se trenutno nalazi u "najopasnijem" gradu na svijetu, Vuhanu, i već nekoliko dana je u karantinu zbog pojave koronavirusa, kaže da ne strahuje od zaraze, jer se strogo pridržava svih pravila, ali da, ipak, jedva čeka da se vrati kući.
Stefan Vojnić (foto: Tanjug / Stefan Vojnić) -
Stefan Vojnić (foto: Tanjug / Stefan Vojnić)

Vuhan opisuje kao "grad bez ljudi", gdje su zatvoreni svi vidovi javnog prevoza od autobusa, metroa do aerodroma, u pojedinim radnjama rafovi su prazni, ali, kaže Stefan, trenutno ima dovoljno namirnica za sve.

- Nema ni panike, makar je ja nisam primijetio - ističe on u telefonskom razgovoru za Tanjug i navodi da se svi pridržavaju pravila - nose se maske na ulicama, izbjegava kontakt sa ljudima i životinjama, redovno peru ruke...

Međutim, kaže, iako je stanje mirno i bez panike, u "vazduhu se osjeća neprijatna tenzija", jer je, ipak, navodi Stefan, riječ o trenutno najvećoj epidemiji na svijetu.

- I ja se strogo pridržavam pravila, ali ne osećam neki strah od zaraze...Teško i da mogu da se zarazim, jer ne dolazim u kontak sa drugim ljudima, odem do prodavnice, vratim se nazad u sobu i provodim vrijeme u zatvorenom prostoru - opisuje svoj dan Stefan.

U Vuhan je došao septembra prošle godine zbog studiranja na Vuhan Univerzitetu, a u Beograd je planirao da se vrati 6. februara, za kada ima kupljenu kartu.

Međutim, njegov povratak je za sada pod znakom pitanja.

- Pošto je grad totalno blokiran, čak i okolni gradovi, pa i cijela ova provincija, sada sam u kontaktu sa Ambasadom Srbije sa kojom razmatram da li mogu nekako da izađem iz provincije i da letim iz nekog drugog grada - ispričao je Stefan.

Dodaje da i Ambasada Srbije i kineska vlada rade sve što mogu da zaštite što veći broj ljudi.

Prema Stefanovim riječima, u Vuhanu ima još nekoliko srpskih državljana i zna da je Ambasada Srbije sa svima u kontaktu, dodajući da su oni "manje-više sigurni, jer je uveden karantin, pa je teško dobiti virus ako se pridržavate pravila.

- Iako ne strahujem od virusa, volio bih da se vratim što prije, da se ne izlažem nepotrebnom riziku. S druge strane, nadam se da karantin neće potrajati dugo - kaže Stefan i dodaje da je pod karantinom trenutno 33 miliona ljudi.

Ističe i da se u međima šire i pojedine "lažne vijesti", kao na primjer, da se virus prenosi preko očiju, ili da "ljudi padaju po ulici" zbog posljedice koronavirusa, kako su pojedini mediji u Srbiji pisali.