latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:59 | Autor: RTRS

Dodatni podsticaji za povećanje nataliteta u Srpskoj

U ovoj godini, dodatni podsticaji za povećanje nataliteta u Srpskoj!

Osim materinskog dodatka od 405 maraka za sve nezaposlene porodilje, Vlada poslodavcima refundira 100 odsto bruto plate za porodilje.

Plate, porezi i doprinosi za zaposlene porodilje od 1. januara na teretu su budžeta.

Od 2011. broj novorođenih u Srpskoj pao je ispod 10.000 godišnje, pa je svaka mjera korak naprijed.

- Ove mjere će itekako doprinijeti i u pogledu stimulacije i u pogledu odlučivanja mladih bračnih parova da zasnuju porodicu. Ovim mjerama povećava se svijest o ozbiljnosti Vlade ili vlasti u brizi za narod u Republici Srpskoj - rekao je Rade Simeunović iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece ''Zdrav razum'' u Bijeljini.

Na ovaj način stimulisano je rađanje djece a poslodavci rasterećeni.

- Kad radnica ode na trudničko mi moramo drugog da primimo. Mnogo nam znači da pokrijemo to radno mjesto i da ide sve po planu, da nemamo dodatnog troška - ističe Rado Maletić, direktor preduzeća "Pass".

U prošloj godini, Fond je refundirao 80 odsto bruto plata porodiljama i izdvojio 39 i po miliona za ove namjene.

Sada potpuno refundira bruto plate, pa su povećana i planirana sredstva.

- U 2020. godini to će biti oko 45 miliona i taj trend će nastaviti da raste u 2021, tako da do nekih 50 miliona maraka očekujemo da će u 2021. biti neophodno za izdvajanje sredstava za ovu namjenu - navodi Nedeljko Јović, direktor Јavnog fonda dječije zaštite Republike Srpske.

Svaka zaposlena porodilja ima garantovanu platu u stoodstotnom iznosu godinu, ili godinu i po - za treće, svako naredno dijete i blizance.

Nezaposlene majke u istom periodu dobijaju materinski dodatak od 405 KM. Ukinut je uslov da moraju biti na birou najmanje šest mjeseci.

- U 2019. godini izdvojeno je oko 25 miliona KM za materinski dodatak. Ukidanjem ovih šest mjeseci očekujemo da će taj broj doći sigurno na 6.000 nezaposlenih porodilja i da ćemo izdvajati onaj iznos koji je bio planiran, oko 30 miliona KM za nezaposlene porodilje na osnovu materinskog dodatka - pojasnio je Јović.

Uvedeno je i novo pravo za roditelje njegovatelje djece sa težim tjelesnim oboljenjima, koji će od idućeg mjeseca dobijati 25 odsto od najniže plate.

- Sigurno ćemo u budućnosti tražiti model bolji nego što je sada, s obzirom na to da upravo ti ljudi 24 sata treba da provedu uz dijete - kžae ministar zdravlja Alen Šeranić.

Reformom dječije zaštite predviđeno je da, do kraja godine, budu formirane filijale i poslovnice Fonda dječije zaštite u svim opštinama i gradovima.

To će korisnicima omogućiti brže podnošenje zahtjeva i rješavanje predmeta.

Radi ostvarivanja prava korisnika, budžet Fonda dječije zaštite konstantno se povećava. U odnosu na 2018.godinu kada je bio 79 miliona, u ovoj godini planirano je 28 miliona više.