latinica  ћирилица
26/01/2020 |  20:01 | Autor: RTRS

Brčko: Riješiti problem nedostatka ljekara

Profesori Medicinskih fakulteta u Banjaluci i Tuzli su na zahtjev Vlade Distrikta kontrolisali kvalitet rada ljekara i medicinskog osoblja u Јavnoj zdravstvenoj ustanovi u Brčkom. Konstatovali su, između ostalog, da je rad na zadovoljavajućem nivou, a da je osnovni problem nedostatak ljekara-specijalista i to treba što prije riješiti.

Pod lupom su se u prvom redu našli Interno i Ginekološko odjeljenje, u kojem radi osam specijalista. Za dvije godine, dva ljekara su otišla u penziju, i još pet će ih otići, za tri godine.

Za sedam proteklih godina Јavno zdravstvo u Brčkom napustilo je 37 ljekara, od kojih je njih 16 otišlo u Njemačku, a ostali u penziju. Samo prošle godine u zapadne zemlje otišla su po dva anesteziologa, hirurga i radiologa. Najveći problem je što zdravstvo u Brčkom o svom trošku školuje specijaliste, koji, kasnije uglavnom odlaze na bolje plaćena mjesta.

- Nas jedan specijalzant košta oko 200.000 maraka, ali to nije najveća šteta, najveća je šteta kada izgubite mladog specijalistu koga ste planirali da imate, koji vam je neophodan u radu, jer ih nemate na tržištu rada i dugo treba da se taj kadar stvori - ističe direktor bolnice u Brčkom Dušan Stokić.

Nakon specijalizacije, ljekari ipak odlaze, iako su obavezni da u ЈZU ostanu najmanje 10 godina. U menadžmentu i Upravnom odboru odlučili su da protiv dva ljekara, zbog prijevremenog odlaska, pokrenu sudski spor. Ni to, kažu, ne rješava problem u cijelosti, pa će uz pomoć Vlade naći modus da specijalisti ostanu u javnom zdravstvu.

Profesori koji su četiri mjeseca nadzirali rad brčasnkog zdravstva preporučuju zajedno sa menadžmentom da je najhitnije potrebno zaspoliti 20 novih doktora medicine i 10 specijalizanata, kako bi ЈZU, na najbolji način, odgovorila potrebama svojih pacijenata.