X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
27/01/2020 |  08:22 ⇒ 12:25 | Izvor: SRNA

K.Dubica: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta danas će biti obilježen u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici.
Donja Gradina - Spomenik - Foto: RTRS
Donja Gradina - SpomenikFoto: RTRS

Direktor Spomen-područja Tanja Tuleković rekla je da će ovaj dan biti obilježen polaganjem vijenaca na spomen-obilježju žrtvama logora Јasenovac i otvaranjem izložbe "Proboj iz logora Јasenovac", čiji je autor Dejan Motl.

Vijenac na spomen obilježje žrtvama Јasenovca u Donjoj Gradini će u 9.00 časova položiti poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, delegacija opštine Kozarska Dubica i druge delegacije i pojedninci.

Tulekovićeva je podsjetila da se ove godine obilježava 75 godina od proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša, te će tim povodom Јavna ustanova Spomen-područje Donja Gradina organizovati i druge značajne aktivnosti.

U zloglasnom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antifašista. U Јasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar - dan kada su jedinice Crvene armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.