latinica  ћирилица
27/01/2020 |  09:31 | Autor: SRNA

Pupovac: Ne bi bilo mudro da Zagreb blokira Beograd na evropskom putu

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocijenio je da ne bi bilo mudro da Hrvatska blokira Srbiju na evropskom putu tokom svog šestomjesečnog predsjedavanja EU.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

- Malo je vjerovatno da će Hrvatska tokom šestomjesečnog predsjedavnja EU blokirati Srbiju na njenom evropskom putu. To ne bi bio mudar potez - rekao je Pupovac.

On je naveo da su srpsko-hrvatski odnosi opterećeni nizom otvorenih pitanja koja treba rješavati u obostranom interesu, nezavisno od EU.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je na listu uslova za evropsko članstvo sa Srbijom stavila i raščišćavanje sa prošlošću, ali bi prije toga i ona sama to trebalo da učini.

- Članstvo u EU nikome ne bi trebalo da daje za pravo da sebe abolira od obaveze da raščisti u vlastitom dvorištu kada je u pitanju istorijski revizionizam, nedovoljno suočavanje sa ratnom i prošlošću u 20. vijeku uopšte - rekao je Pupovac za Večernje novosti.

On smatra da bi, poslije izbora za predsjednika na kojima je pobijedio Zoran Milanović, prilike u Hrvatskoj mogle da budu mirnije i stabilnije.

Pupovac je naveo da Srbi u Hrvatskoj nemaju pravo na malodušnost, bez obzira na sijanje straha i predrasuda prema ćirilici i ograničavanju njene upotrebe.

- Na pokušaj zabrane ćirilice odgovorili smo javnim angažmanom ćiriličnog pisma. Pokazalo se da je to dobro - rekao je Pupovac, podsjetivši da je to urađeno prošle godine na izborima za Evorpski parlament i na nedavnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.