latinica  ћирилица
27/01/2020 |  10:00 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Drljača: Traži se pomoć u rješavanju statusa graničnog prelaza

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača uputio je danas dopis predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, ministru transporta i komunikacija Vojinu Mitrovići i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staši Košarcu u kojem je zatražio sastanak na kojem bi bilo razgovarano o prekategorizaciji graničnog prelaza u Novom Gradu.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

Drljača je rekao novinarima da je ovo tema kojom se opštinska vlast bavi od 2013. godine kada je prelaz, nakon ulaska Hrvatske u EU, zatvoren za prevoz robe koja ne podliježe direktnom carinskom pregledu.

- Želimo da taj prelaz ponovo ima raniji status. Dugo smo se bavili ovom temom, posebno preko Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske. Mislimo da smo riješili sve tehničke uslove i nedoumice - naveo je Drljača.

Prema njegovim riječima, u porastu je robna razmjena između BiH i zemalja EU, a na ostalim graničnim prelazima su česte gužve i zastoji, te bi otvaranje graničnog prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj bilo od koristi svima.

- U dopisu tražimo sastanak kako bismo dogovorili na koji način da se riješi ovaj problem. Smatramo da nije dovoljno da se ovim pitanjem bavi samo mješovita komisija i da razgovor resornih ministara može dovesti do rješavanja ovog pitanja - rekao je Drljača.

On kaže da bi u februaru trebalo da bude održan sastanak Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske na čijem dnevnom redu bi ponovo bio granični prelaz Novi Grad.

Osim toga, kako je navedeno u dopisu, jedna od tema sastanka bila bi i planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac u hrvatskoj opštini Dvor, nadomak sa granicom BiH.

Ovaj problem takođe je prisutan više godina, a planirana lokacija je u neposrednoj blizini Novog Grada.