latinica  ћирилица
27/01/2020 |  10:54 ⇒ 10:56 | Autor: SRNA

U Berkoviće uloženo 19 miliona KM

Od 2006. godine do danas u opštinu Berkovići uloženo je, po različitim osnovama, oko 18 miliona KM, dok je oko milion i po KM plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondove kojima ova banka upravlja.
Opština Berkovići - Foto: RTRS
Opština BerkovićiFoto: RTRS

U Vladi Republike Srpske Srni je rečeno da je 2018. i 2019. godine u unapređenje sistema vodosnabdijevanja uloženo 120.000 KM, te 200.000 KM za unapređenje putne infrastrukture.

U okviru programa rehabilitacije magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj u 2011. godini izvedeni su radovi na rehabilitaciji dionice regionalnog puta na području Berkovića R-427 Do-Krivača, u ukupnoj dužini od 41,92 kilometara, a vrijednost radova bila je 6.339.044 KM.

U završnoj fazi je eksproprijacija nepokretnosti za izgradnju regionalnog puta Nevesinje-Berkovići, a nakon završenog postupka eksproprijacije, pribavljanja građevinske dozvole i završetka tenderske procedure za izbor izvođača radova pistupiće se njegovoj izgradnji.

Ovaj projekat dijelom se finansira iz grant sredstava holandske vlade, oko 2,8 miliona evra, i vlastitih sredstava Јavnog preduzeća "Putevi Republike Srpske".

Iz Ekonomsko-socijalne komponente za opštinu Berkovići odobreno je oko 600 hiljada KM.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida i zapošljavanje odobreno je oko dva miliona KM, a zbrinuto je 16 porodica, od čega njih šest izgradnjom stanova, dok je nepovratna novčana sredstva dobilo 10 porodica.

Ukupna ulaganja za ove porodice iznose više od 200 hiljada KM i na području ove lokalne zajednice nema stambeno nezbrinutih porodica iz ove kategorije lica. Za izgradnju spomenika i spomen-obilježja iz budžeta Republike Srpske uloženo je 33.000 KM.

U periodu 2006.-2020. godina ukupno je izdvojeno više od milion KM za projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja...

Za socijalno zrinjavanje radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Berkovići zbrinuto je jedno preduzeće sa 17 radnika, za šta je utrošeno više od 40 hiljada KM.

Zaposleno je 68 lica, za što je izdvojeno oko 414 hiljada KM.

Na području opštine Berkoviću u toku je realizacija velikih višemilionskih projekta kao što su Vjetropark Hrgud - investicija od 125,7 miliona KM i mini hidroelektrana Do na rijeci Bregavi instalisane snage dva megavata, planirane godišnje proizvodnje 8,99 gigavat časova, a procijenjena vrijednost investicije je 11,3 miliona KM.

Takođe, zaključeno je šest koncesionih ugovora za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena krečnjaka, a uplaćene koncesione naknade na račun opštine iznose oko 746 hiljada KM.

Prošle godine, putem javnog poziva iz sredstava granta - Podrška unapređenju privrednih aktivnosti i poboljšanja poslovanja privrednih društava, privrednom društvu "BIT korporacija" Berkovići dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 43.141 KM za realizaciju dijela projekta eksploatacije i obrade arhitektonsko-građevinskog kamena.

Vlada Republike Srpske je u decembru prošle godine donijela rješenje o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodijelila koncesiju privrednom društvu "KREM STONE" iz Berkovića za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena krečnjaka na ležištu "Debeli Brijeg". Ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 180.000 KM.

Od 2006. do danas uloženo je i oko pet milion KM kroz projekte Podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela, Јedinica za koordinaciju projekata, Fond "Partner" i Agrarna plaćanja.

U oblast zdravstva od 2006. do danas uloženo je oko 170 hiljada KM i to za nabavku sanitetskog vozila 97 hiljada, dok su ostala sredstva uložena za realizaciju HSEP projekta adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine i nabavku računarske opreme.

U ovu lokalnu zajednicu planirano je ulaganje u Dom zdravlja u periodu 2019-2024. godine kroz Projekat energetske efikasnosti u iznosu od 150.000 KM, koji finansira Svjetska banka.

Kada je riječ o obrazovanju i prosvjeti, od 2006. do 2020. uloženo je oko 550.000 KM i to za izgradnju vrtića, fiskulturne sale u OŠ "Petar Petrović Njegoš", Narodnu biblioteku, te za nabavku opreme, rekonstrukciju i izgradnju objekata.

Za realizaciju projekata podrške sportskim organizacijama i za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata od 2006. do 2020. godine ukupno je izdvojeno 200.000 KM.