X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/01/2020 |  10:56 ⇒ 12:26 | Izvor: RTRS

Širom Srpske obilježava se Savindan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Školsku slavu učenicima, studentima i prosvjetnim radnicima čestitali su zvaničnici Srpske i BiH.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović prisustvuje obilježavanju školske slave - Svetog Save u Srednjoškolskom centru "Јovan Dučić", Teslić.

Ona je čestitala školsku slavu i poželjela da djela i vrijednosti, koje je u školstvo utkao srpski prosvjetitelj, budu podsticaj za sve, naročito za mlade ljude.

Resorna ministarka Natalija Trivić čestitala je učenicima, rukovodstvima i osoblju u školama u Republici Srpskoj školsku slavu Svetog Savu, poručivši da nasljeđe prvog srpskog učitelja ima neprocjenjivu vrijednost koja se vijekovima potvrđuje svakim novim danom.