latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:33 | Autor: SRNA

U Ilijašu i Visokom vazduh ocijenjen kao opasan

Zagađenost vazduha i jutros je povećana u pojedinim gradovima FBiH, a najlošija situacija je u Ilijašu i Visokom, gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kao opasan.
Zagađenost vazduha - Foto: vijesti.me
Zagađenost vazduhaFoto: vijesti.me

Prema mjerenjima u 10.00 časova, indeks kvaliteta vazduha u Ilijašu iznosio je 393, a u Visokom 360, objavljeno je na internet stranici Zrak.ekoakcija.

Zagađenost vazduha ovog nivoa ukazuje na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo, te je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva, kao što su trudnice, stara lica i djeca, te lica sa respiratornim i srčanim problemima, trebalo bi da ostanu u zatvorenom prostoru.

Vrlo nezdrav indeks vazduha jutros je zabilježen u Sarajevu 262, a nezdrav indeks je zabilježen i u Zenici, gdje je indeks kvaliteta iznosio 236.

Kod lica sa respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, dok bi i svi ostali morali da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Nezdrav indeks vazduha zabilježen je u Јajcu 169, a umjereno zagađen u Tuzli, sa indeksom 55.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.