latinica  ћирилица
27/01/2020 |  13:15 ⇒ 16:12 | Autor: banjaluka.net

Vrhovac: IRB je jedan od najznačajnijih pokretača privrednog rasta Srpske

Fokus banke će i dalje biti na finansiranju socijalne i ekonomske obnove i razvoja Republike Srpske, poručuje novoimenovani v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.
Dražen Vrhovac (foto:banjaluka.ne) -
Dražen Vrhovac (foto:banjaluka.ne)

On je u razgovoru za portal banjaluka.net otkrio dalje planove IRB Republike Srpske, kao i pravce reorganizacije ove ustanove.

Početkom ove godine imenovani ste za v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Kakvo stanje ste zatekli u IRB (dobit, plasmani, ulaganja) i koji su Vaši prvi koraci koje ste preduzeli i koje ćete preduzeti na toj funkciji?

Svi preliminarni pokazatelji ukazuju na to da je iza IRB Srpske još jedna uspješna poslovna godina. Putem kredita plasirano je 155 miliona, dok je u hartije od vrijednosti uloženo 66 miliona KM. Obzirom da je plan za 2019. godinu značajno premašen, očekujemo i izuzetno dobre pokazatelje finansijske uspješnosti poslovanja banke i fondova kojim upravlja. IRB Republike Srpske je već ranije utvrdila planski okvir za 2020. godinu koji predviđa pružanje sveobuhvatne podrške privredi i stanovništvu Srpske. Shodno tome, mi ćemo se i nastaviti kretati unutar postavljenih ciljeva i prioriteta za ovu godinu.

Vlada premijera Viškovića najavila je prošle godine reorganizaciju IRB Republike Srpske, a što je i jedan od uslova MMF-a. Koliko je prema Vašem mišljenju potrebna reorganizacija IRB-a, i u kom smislu? Koja su poslednja saznanja na tom planu sa kojim raspolažete?

Pregovori sa Svjetskom bankom oko eventualnih modaliteta i sadržaja promjena u poslovanju IRB traju unazad, već nekoliko godina. Iako su svi učesnici u tim pregovorima saglasni da IRB Srpske kao sistem dobro funkcioniše i da postiže pohvalne rezultate, isto tako smatraju i da uvijek postoji prostora za dodatna unapređenja koja bi sistem učinila djelotvornijim. Ono što je u ovom momentu izvjesno, jesta da će fokus banke i dalje biti na finansiranju socijalne i ekonomske obnove i razvoja RS, a posebno u onim slučajevima koji bi mogli predstavljati prepereku održivom ekonomskom i društvenom razvoju.

Može li IRB Republike Srpske u narednom periodu biti pokretačka snaga, odnosno motor koji će pogurati razvoj privrede Republike i povećati investicije i u kom smislu?

IRB Republike Srpske je osnovana sa jasnom vizijom da postane najvažniji stub finansijske podrške razvoju i investicijama te da tako omogući stvaranje konkurentne i održive privrede Srpske. Sama činjenica da je putem fondova kojim Banka upravlja, od njenog osnivanja plasirano oko 2,5 milijardi KM, za namjene koje odgovaraju domaćim razvojim potrebama i prioritetima, jasno ukazuje na to da se IRB Republike Srpske već uspjela nametnuti kao jedan od najznačajnijih pokretača, ne samo privrednog, već i ukupnog društvenog rasta i razvoja Srpske. Stoga ćemo, i u narednom periodu nastaviti djelovati u skladu sa razvojnim prioritetima Republike Srpske, te u partnerstvu sa privatnim sektorom i međunarodnim finansijskim institucijama, podržavati ukupne investicione aktivnosti u našim uslovima.

Opozicija često kritikuje da vlast IRB Republike Srpske neravnomjerno plasira sredstva u Srpskoj, te da je istočni dio zapostavljen. Kakav je Vaš stav o tome i možemo li očekivati da će IRB u narednom periodu imati ravnopravan tretman prema svima?

U proteklom periodu posebna pažnja posvećen je stimulisanju razvoja istočnog dijela naše Republike. Vlada je, s tom namjerom svojevremeno i osnovala Fond za razvoj istočnog dijela te su tako obezbijeđena sredstva čija je isključiva namjena pružanje podrške razvojnim projektima sa ovog području Republike. Takođe, projekti koji se realizuju na teritoriji nerazvijenih ili izraziti nerazvijenih opština stimulisani su dodatnim umanjenjem osnovne kamatne stope. Ovom prilikom posebno želim naglasiti da su svi kreditni zahtjevi koji došli iz istočnog dijela,
u skladu sa našim pravilima i uslovima, su odobreni za finansiranje te će tako ostati i u buduće. Za finansiranje projekata sa ovog područja u 2020 godine, putem Fonda za razvoj istočno dijela i ostalih fondova kojim banka upravlja, dostupno je oko 52 miliona KM.

Da li možemo očekivati veću prisutnost IRB Republike Srpske na tržištu kapitala u Srpskoj i na koji način je to moguće postići?

I u svom dosadašnjem radu, IRB bila je snažno prisutna na domaćem tržištu kapitala te je osigurala bitan doprinos njegovoj izgradnji i daljem razvoju. U prilog tome govore i podaci da je do sada, u hartije od vrijednosti uloženo gotovo 560 miliona KM, od čega je preko 100 miliona bilo namijenjeno privredi Republike. Oko 13% ukupno ostavrenog prometa na Banjalučkoj berzi u periodu od 2008 do kraja prošle godine, činile su upravo investicione aktivnosti IRB. Banka će nastaviti da bude prisutna na tržištu kapitala i u narednom periodu. Ovo, svakako, u skladu sa našim politika ulaganja i prepoznatim potrebama da se društveno-ekonomski prioriteti Republike na ovaj način realizuju.

Kakvi su planovi IRB i Vas kao direktora za naredni period, odnosno kako Vi vidite IRB za dvije-tri godine?

Kada su u pitanju naši planovi za naredni period, IRB Republike Srpske će i dalje ostati snažno posvećena pružanju sveobuhvatne finansijske podrške privrednom rastu i razvoju Republike, po stimulativnim uslovima korišćenja. U ovom momentu posebno prepoznajemo potrebu za dodatnim fokusiranjem na finansiranje tehnološke obnove i modernizacije domaće privrede što bi, samo po sebi nosilo i poboljšanje njene konkurentnosti, kako u našim, tako i u međunarodnim okvirima razmjene. Pored toga, nastavićemo raditi na promociji Banke i Republike Srpske u međunarodnim finansijskim krugovima, prije svega kroz realizaciju projekata sa našim partnerskim institicijama i međunarodnim asocijacijama, koji odgovaraju potrebama domaće privrede i stabovništva. Dakle, jasna nam je namjera da i u narednom periodu osiguramo potpunu efikasnost u korišćenju sredstava i resursa kojim raspolažemo, uvažavajući sveobuhvatnost potreba i prioriteta društvenog i ekonomskog rasta i razvoja Republike Srpske.