X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
27/01/2020 |  14:27 | Izvor: SRNA

Đurić: Tači zloupotrebljava stradanje Jevreja

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da na jeftin i zlonamjeran način kosovski predsjednik Hašim Tači pokušava da zloupotrijebi Holokaust i stradanje jevrejskog naroda.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

- Tači, da ima imalo čovečnosti i diplomatskog takta, ne bi pokušavao da na jeftin i neumesan način zloupotrebljava Holokaust i stradanje jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu, koje se ne može porediti ni sa čim, pa ni sa stradanjima tokom sukoba na području bivše Јugoslavije - naveo je Đuruć.

On je u saopštenju ukazao da je "Tači pokazao vrhunski neukus i necivilizovanost pokušavši da u javnu komunikaciju uvede termin `balkanski Holokaust`, poredivši Srbe sa nacistima, a Albance sa Јevrejima".

Prema njegovim rečima, Tači je time priznao da njemu i njegovim političkim istomišljenicima nije stalo do žrtava niti njihovih porodica, već su mu žrtve i ljudska patnja samo jedno od sredstava za jeftino političko poentiranje.

- Ovakve stvari se ne rade. Nema nikakvog izgovora za to što ste danas učinili - naveo je Đurić u saopštenju.

On je dodao da bi Tači, umjesto što skrnavi sjećanje na jevrejske žrtve u Drugom svjetskom ratu, mogao da se pozabavi suočavanjem sa sopstvenom ratnom i zločinačkom prošlošću.

Đurić smatra da bi Tači mogao da objasni kako je moguće da se na teritoriji na kojoj obavlja funkciju predsjednika privremenih institucija sistematski uništavaju dokazi i ubijaju svjedoci zlodjela terorističke UČK.

Tači je prethodno saopštio na Fejsbuku da "Srbija i dalje negira zločine koji su prouzrokovali balkanski Holokaust u BiH i na Kosovu".