latinica  ћирилица
27/01/2020 |  14:30 | Autor: SRNA

U postupku zapošljavanje novih 57 radnika ŽRS

Željeznice Republike Srpske u narednom periodu zaposliće 57 novih radnika u izvršnoj službi, za šta su dobili saglasnost Svjetske banke, saopšteno je iz ovog preduzeća.
ŽRS - Foto: RTRS
ŽRSFoto: RTRS

Iz ŽRS-a navode da će do kraja ovog mjeseca biti pokrenuta procedura za prijem 20 radnika, u februaru 19 i u martu 18 radnika.

- Čvrsto opredjeljenje ŽRS i Ministarstva saobraćaja Republike Srpske je da prate svako novo angažovano tehničkog osoblja smanjenjem nebitnih administrativnih pozicija - navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije najavljuju da se u tu svrhu trenutno priprema detaljan plan kadra koji definiše potrebe sektora i vrste poslova neophodnih za redovan rad.

- Bilo kakvo smanjenje, odnosno raskidi ugovora obaviće se u potpunosti u skladu sa svim relevantnim zakonima i praćeni naknadama jednakim ili višim od onih koje su zakonom propisane - navode iz ŽRS.

Iz ŽRS ukazuju na čvrsto opredjeljenje da zajedno sa resornim ministarstvom osiguraju da do 30. decembra ove godine ukupni broj radnika bude u skladu sa projektom, odnosno 2.098.

Navode da se Svjetska banka složila sa novim zapošljavanjima, s obzirom na to da su ona u skladu sa duhom ovog projekta koji podrazumijeva da ovo preduzeća dobija potrebno operativno znanje i vještine, a istovremeno smanjuje teret nepotrebnih troškova.

Svjetska banka od decembra 2017. godine pruža podršku vlastima u Republici Srpskoj na unapređenju poslovanja ŽRS, dodaje se u saopštenju.

Cilj ove saradnje je da se osigura da ŽRS postanu finansijski održivo preduzeće, koje pruža ekonomične, sigurne i pouzdane usluge putnicima, preduzećima i privredi.

Projekt restrukturisanja ŽRS obuhvata tri glavna područja, i to finansijsko restrukturisanje - izmirenje obaveza prema radnicima i Poreskoj upravi Republike Srpske, uključujući i doprinose za socijalno i penziono osiguranje radnika, operativno restrukturisanje uz optimalno unapređenje poslovanja i upravljanja preduzećem da bi se uskladili sa najboljim praksama koja primjenjuju uspješna željeznička preduzeća, te optimizacija radne snage da bi se osiguralo da zaposleni imaju odgovarajuće stručne i potrebne sposobnosti i vještine, kako bi se izbjeglo prekomjerno zapošljavanje, a osiguralo redovno i kvalitetno izvršavanje obaveza.

Iz ove komapnije poručuju da je projekat restrukturisanja do sada je ostvario značajan napredak, da je finansijsko restrukturisanje uspješno provedeno, da su za sve radnike plaćeni zaostali doprinosi za penziono i socijalno osiguranje, dok je Vlada Republike Srpske usvojila Plan finansijskog i operativnog restrukturisanja.

Iz ŽRS navode da je broj zaposlenih smanjen sa 3.098 na 2.251 putem raskida ugovora o radu na osnovu dobrovoljnog odlaska i penzionisanja, te će se kontinuirano nastaviti smanjivati sveukupni broj radnika.

U saopštenju se najavljuje da se početak operativnog restrukturisanja preduzeća očekuje u februaru, a kraj do decembra tekuće godine.

Iz ŽRS poručuju da je pri optimizaciji radne snage veoma važno da se nastavi smanjenje ukupne radne snage, ali i da se obezbijedi da kompanija ima stručan kadar potreban za efikasno i sigurno funkcionisanje.