X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
27/01/2020 |  15:15 | Izvor: SRNA

Od početka godine stiglo 1.800 migranta

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/ Nermin Kljajić rekao je da je na područje ovog kantona od početka godine stiglo 1.800 migranata, što je približno broju iz istog perioda lani.
Migranti - Foto: klix.ba
MigrantiFoto: klix.ba

- Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje Kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se redukovao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH - izjavio je Kljajić novinarima nakon prvog ovogodišeg sastanka Operativne grupe koja prati situaciju sa migrantima.

On je naveo da trenutno u privremenim prihvatnim centrima na tom području boravi 3.600 ljudi, dok je i veliki broj migranata koji borave u napuštenim i privatnim objektima.

Kljajić je rekao da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra "Blažuj" u Sarajevu, rada rasterećivanja situacije u USK, odnosno transportovanja migranata za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

- Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontrolišemo bezbjednosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i opštinama USK - naglasio je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe početak priprema za novi migrantski talas.

- Moramo biti maksimalno spremni jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i ove operativne grupe, kako bismo dogovorili konkretne korake kada je riječ o dočeku novog migrantskog talasa, odnosno ono što nije završilo od naših zahtjeva od prošle godine - izmještanje Bire i Mirala i da li će doći do otvaranja tranzitnog centra na području ovog kantona - rekao je Ružnić.

Ružnić je napomenuo da su analizirali i određene bezbjednosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa "Vučjak" uspješno završen.

Posebna pažnja na današnjem sastanku bila je usmjerena i na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalan angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog krsta.