latinica  ћирилица
27/01/2020 |  15:46 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Sjećanje na Holokaust

Danas se obilježava 75 godina od kada je Crvena Armija u Drugom svetskom ratu oslobodila logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika i ovaj datum uzet je kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust koji je izvršen nad Јevrejima.

Počast žrtvama Holokausta odata je u Banjaluci, a međunarodni Dan sjećanja obilježen je i u Spomen-području "Donja Gradina".

U ovom zločinu nisu pošteđeni ni Јevreji na ovim prostorima. Od 14.500, koliko ih je živjelo u BiH, svega 30 odsto preživjelo je Drugi svjetski rat.

Situacija je bila gora na teritoriji gdje je Nezavisna država Hrvatska imala veći uticaj.

- Na ovim prostorima bližem gdje je NDH imala uticaj taj broj je još značajno manji. U Banjaluci od 400 Јevreja koji su živjeli prije Drugog svjetskog rata pouzdano se zna da je 340 ubijeno, 40 se vratilo u Banjaluku - rekao je Đorđe Mikeš, potpredsjednik Јevrejske oppštine Banjaluka.

Iako malobrojna, jevrejska zajednica ostavila je dubok pečat na kulturu i razvoj ovih krajeva, poručio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ovaj grad, kaže, ima veliko razumijevanje prema stradanjima iz Drugog svjetskog rata.

- Na ovim prostorima čitav pogrom doživio je jevrejski i srpski narod i Romi i antifašisti. Upravo smo u ovim danima u toj tragičnoj koincidenciji da je i nekoliko komemoracija pred nama za stradanja srpskih civila, u Drakuliću i Šargovcu tako da se vrlo dobro razumijemo o ovoj tragičnoj temi - rekao je Radojičić.

Simbol stradanja u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima je Јasenovac, gdje je su ustaše ubile 700.000 nedužnih ljudi, među kojima 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja i 127 hiljada antifašista. Koliko su ustaše bile nemilosrdne pokazuje i podatak da je u Јasenovcu ubijeno 20.000 djece.

- Ovdje je bitno doći da otrgnemo od zaborava sjećanje na strahotu koja se tu dogodila. Možemo objektivno da kažemo da je ovo srpski Holokaust i da su Srbi kao žrtve u Drugom svjetskom ratu dio međunarodnog Holokausta - istakao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić podsjetio je da se na današnji dan odaje pošta žrtvama genocida koji je u Drugom svetskom ratu počinila nacistička Njemačka, a u kojem je stradalo više od šest miliona Јevreja i 11 miliona ostalih.

- Mi smo danas ovdje u ime lokalne zajednice da položimo cvijeće na najvećem stratištu srpskog naroda, gdje je stradalo više od 500.000 Srba, veliki broj Јevreja i ostalih. Naša je obaveza da posjećujemo ovo mjesto i obilježavamo ovaj datum - da se ne zaboravi. Trebalo bi da se prašta, ali ovakav zločin je teško oprostiti - rekao je Barišić.

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtava genocida u Drugom svetskom ratu, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je i u Beogradu.