latinica  ћирилица
27/01/2020 |  16:46 ⇒ 28/01/2020 | 01:14 | Autor: RTRS

Cvijanović: Institucije Srpske podržaće razvoj lokalnih zajednica

Škole u Srpskoj slave ime utemeljivača školstva. Sveti Sava obilježen je u svim osnovnim i srednjim školama. Obilježavanju u Srednjoškolskom centru u Tesliću prisustvovala je predsjednica Republike i poslala poruku – institucije Srpske podržaće razvoj lokalnih zajednica.

Prvi srpski arhiepiskop, prosvjetitelj, tvorac zakonodavstva! Među teslićkim srednjoškolcima koji su se prisjetili značaja i Svetog Save je i Ognjen Lazić. Kaže, sa svojim kolegama slijedi ideje svetitelja, a trudi se da to dokaže rezultatima.

- Јa sam drugi u BiH za redom iz mehantronike. Trudim se da budem inovator. Јedan od mojih radova je aplikacija za brzo čitanje i mnogi drugi radovi, nadam se i u budućnosti još neki - izjavio je učenik Srednje škole "Nikola Tesla" - smjer tehničar mehatronike Ognjen Lazić.

Najvažnije po završetku srednje škole Ognjen planira da upiše fakultet u Srpskoj ili u inostranstvu, a po završetku fakulteta život planira da nastavi u Srpskoj. Nakon školske sale u Srednjoškolskom centru rekonstruisano je i igralište, a sada i amfiteatar. Za predsjednicu Republike ulaganja u obrazovanje u svim opštinama od posebnog su interesa.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

- Širom teritorije u mnogim školama smo odradili potreban dio rekonstrukcije ili sanacije. Bilo da se radi o nekim manjim zahvatima od nekoliko hiljada maraka pa do krupnih zahvata kakvo je evo podrška koju dobijamo od Srbije od 600 hiljada maraka za rekonstrukciju jedne gradske škole - istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cviijanović.

Predsjednica je posebno izdvojila i ulaganja u opštinsku infrastrukturu. Sve to poboljšaće kvalitet života mladih, ali i nastavnog osoblja poruka je rukovodstva Srednjoškolskog centra.

- Uložili smo 160 hiljada maraka. U svakom slučaju smatram da će ovi projekti koje smo realizovali doprinijeti da naša škola izgleda mnogo ljepše - dodala je direktorka Srednje škole "Јovan Dučić" Teslić Dragana Pozderović.

U Srednjoškolskom centru smještene su dvije teslićke srednje škole koje pohađa oko 1.300 učenika.