latinica  ћирилица
27/01/2020 |  16:53 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Sporazum o izgradnji 433 indivudalna stambena objekta za izbjegla lica

Predstavnici Vlade Republike Srpske, Savjeta ministara i Delegacije EU u BiH potpisali su sa gradonačelnicima i načelnicima 29 gradova i opština u Srpskoj sporazum o implementaciji projekta izgradnje 433 indivudalna stambena objekta za izbjeglice i raseljena lica.

Početak radova očekuje se do sredine godine, za ovaj dio Regionalnog stambenog projekta EU obezbijedila je 21,5 milion maraka.

Potprogram Regionalnog stambenog zbrinjavanja BH5 obuhvata izgradnju 550 stambenih jedinica od čega će u 29 lokalnih zajednica u Srpskoj biće sagrađeno i rekonstruisano 433 kuća. Sredstva su obezbijeđena, u toku je projektovanje, slijedi raspisivanje tendera za izvođača radova.

- Mogla bi nas obradovati činjenica da ćemo već prije sredine ove godine, ako ne bude većih žalbi, dobiti izvođača radova i mogli početi radovi na zgradnji ovih 433 individualna stambena objekta - rekao je Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Kuće se grade za povratnike, interno raseljene Srbe iz Federacije kao i za 50 srpskih porodica iz Hrvatske koji su novi dom našli u Srpskoj. Ključni uslov da bi bili korisnici projekta je da trajno ostanete da živite u obnovljenoj kući. Za obnovu kuća i stanova u cijeloj BiH prijavilo se 27.000 lica, samo 3200 ušlo je u Regionalni stambeni program.

I pored očigledne razlike u potrebama i obnovljenim kućama, zamjenik ministra za ljudska prava DŽevad Mahmutbegović smatra da će se do 2020-te stambeno zbrinuti svi izbjegli i raseljeni.

- Vjerujem da ćemo sa ovim 3.200 stambenih jedinica piješiti to pitanje - naveo je Mahmutbegović.

EU je najveći donator Regionalnog stambenog programa, do sada su izdvojili 63 miliona evra.

- Važno je i da porodicama koje se stambenmo zbrinemo omogućimo i posao, obrazovanje i druge stvari neophodne za život - rekao je Đanluka Vanini iz delegacije EU u BiH .

U srijedu će u Brodu biti uručeni ključevi novih stanova za 15 porodica raseljenih lica i povratnika koji su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH.