latinica  ћирилица
27/01/2020 |  18:21 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

"Velika nagrada Ivo Andrić" Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Јahini (FOTO)

U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je svečano, petu godinu za redom, uručena internacionalna "Velika nagrada Ivo Andrić".

Za životno djelo, cjelokupan prozni i dramski opus, nagrada je dodijeljena velikanu srpske književnosti Dragoslavu Mihailoviću, a laureat ove nagrade za najbolju knjigu objavljenu tokom godine je ruska književnica Guzelj Јahina za roman "Djeca Volge".

Svako na svoj način blizak Ivi Andriću, oba laureata već prvim djelima neprolazne vrijednosti stekla su veliko mjesto u književnosti – dočaravajući tragično osjećanje života, ali i čuvanjem ljudskosti, ljubavi i vrijednosti u najtežim trenucima bavili su se književnim junacima u vrtlozima istorije, otvarajući dugo tabuirane teme logora i nada sve uzaludne patnje. I sam Mihailović ističe kako je 30 godina čekao da neko nešto ozbiljno napiše o Golom otoku.

- I tako je došlo vrijeme kada sam rekao sebi o ovome ćeš morati ti da pišeš, inače neće niko drugi i tako sam sjeo i napisao pet debelih knjiga od gotovo 4.000 stranica - rekao je Mihailović.

"Frede, laku noć", "Kad su cvetale tikve", "Čizmaši", "Petrijin venac" samo je dio Mihailovićevog proznog opusa kojim je postao prepoznatljiv književnoistorijski znak i orijentir. S druge strane, da je riječ o darovitoj i originalnoj književnici Guzelj Јahina, ruska književnica tatarskog porijekla potvrdila je nagrađenim romanom "Djeca Volge" koji govori o životu njemačke zajednice na Volgi u dijelu burne ruske i sovjetske istorije.

Foto: RTRS

- Današnja politička zbivanja u svijetu su veoma turbulentna, ponekad se stiče utisak da klizimo unazad u prošlost i da velika istorija prijeti da se ponovi, ta burna dešavanja ruše mnoge već izgrađene i uspostavljene veze, znači treba ih ponovo stvarati, graditi mostove, ponajprije mostove kulture - navodi književnica.

- Meni je izuzetna čast da smo uspjeli da za razliku od nekih drugih nagrada koje se daju napravimo da jezik bude oružje, ali da srpski jezik ne bude isključivi povod za ovu nagradu, nego da se naši pisci ukrste sa onima koji pišu u drugim zemljama - naveo je Emir Kusturica, književnik.

Velika nagrada Ivo Andrić ustanovljena je prije pet godina, a ovogodišnjem uručenju prisustvovali su i raniji laureati Goran Petrović i Vladimir Kecmanović.