X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
27/01/2020 |  18:40 ⇒ 20:32 | Izvor: sputniknews.com

Ruski akademik: Ako nešto ne uradimo, doći će do globalne epidemije koronavirusa

Globalna epidemija izazvana novim koronavirusom je moguća ako broj oboljelih nastavi da raste u geometrijskoj progresiji u narednih mjesec dana, rekao je predsjednik Ruske akademije nauke, profesor Aleksandar Sergejev.
Koronavirus - Foto: Screenshot/YouTube
KoronavirusFoto: Screenshot/YouTube

- Bolest je prilično opasna, raste broj oboljelih. Koeficijent geometrijske progresije, koji se sada bilježi u Kini, pokazuje da će, ako se takva situacija nastavi i u narednih mjesec dana, doći do globalne epidemije. Zbog toga je sada potrebno preduzeti mjere kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa - rekao je Sergejev.

Prema njegovim riječima, Ruska služba za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) prati situaciju u Rusiji.

- Rospotrebnadzor priprema našu vakcinu za puštanje u promet - naglasio je Sergejev.

Zabrinjavajuće prognoze američkih i britanskih naučnika

Američki i britanski naučnici objavili su svoje stručne procjene o opasnosti širenja novog koronavirusa 2019-nCov iz Kine, a njihov rad je objavljen na portalu medRhiv.org.

Istraživači sa Univerziteta u Lankasteru, Univerziteta u Glazgovu (Velika Britanija) i sa Univerziteta u Floridi (SAD) došli su do zaključka da bazna reproduktivna učestalost infekcije, odnosno prosječan broj sekundarnih infekcija, iznosi od 3,6 do 4,0.

Poređenja radi, reproduktivna učestalost infekcije kod gripa iznosi od dva do tri, dok je pokazatelj kod atipične pneumonije iz dvehiljaditih godina oko tri. U svakom slučaju, uz visoku stopu smrtnosti koja je zabilježena kod novog koronavirusa, ovakvi zaključci zvuče veoma zabrinjavajuće, ističu naučnici.

Ukoliko mjere koje su preduzete u borbi protiv epidemije ostanu na sadašnjem nivou, do 4. februara 2020. godine broj zaraženih u Vuhanu mogao bi da premaši 190.000 ljudi, smatraju autori istraživanja. Oni ističu da bi u tom slučaju epidemije mogle pogoditi i Šangaj, Peking, Čengdu, Čungking, Gunagdžou. Zona rizika obuhvata i zemlje kao što su Tajland, Јapan i Јužna Koreja...

Skeptični prema karantinu u Vuhanu

Istraživači ističu da mjere kontrole mogu da spriječe do 75 odsto slučajeva širenja zarazne bolesti. Međutim, skeptični su prema odluci da se izoluje grad Vuhan, gdje je trenutno najgore stanje. Prema njihovom mišljenju, uvođenje karantina u Vuhanu će smanjiti broj oboljelih u drugim oblastima Kine za samo 24,9 odsto.

Autori istraživanja upozoravaju da su njihovi zaključci preliminarni i da se, prije svega, zasnivaju na pretpostavkama iz njihovog modela.

Kasnije je glavni autor članka Džonatan Rid objavio na Tviteru da se stvarne vrijednosti reproduktivnog širenja novog koronavirusa kreću od 2,4 do 2,6, što se poklapa s gornjom granicom iz procjene Svjetske zdravstvene organizacije.

​Kineske vlasti su 31. decembra 2019. godine obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nove vrste upale pluća u Vuhanu, koji se nalazi u centralnom dijelu zemlje.

Stručnjaci su utvrdili da je uzročnik pneumonije koronavirus 2019-nCov. Na teritoriji Kine je zbog virusa do sada umrla 81 osoba, a više od 2.744 ljudi je zaraženo.

Šefica Rospotrebnadzora Ana Popova saopštila je da 80 odsto oboljelih čine osobe starije od 60 godina, dok je svega dvoje djece mlađe od 15 godina pogođeno novim virusom.