latinica  ћирилица
27/01/2020 |  20:48 ⇒ 28/01/2020 | 01:14 | Autor: Večernje novosti

Grajf: Јasenovac je balkanski Aušvic

Izraelski istoričar profesor doktor Gideon Grajf analizirao je zločine u Aušvicu i Јasenovcu.
Gideon Grajf (Tanjug/DIMITRIJE GOLL) - Foto: TANЈUG
Gideon Grajf (Tanjug/DIMITRIJE GOLL)Foto: TANЈUG

- Pavelićevi zločinci su uživali u ubijanju, voljeli su krv. Nijemci osmislili likvidacije, da ne isprljaju ruke - istakao je on.

Grajf je, analizirajući sistem koncentracionih logora Aušvic i Јasenovac, u svojoj multidisciplinarnoj studiji istražio je zločine u ovim logorima, njihove sličnosti i razlike. Zaključio je: Јasenovac je balkanski Aušvic. Tako je i naslovio monografiju koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik.

- Sistemi oba logora su bili zli, vrlo okrutni, sadistički. Nacisti i ustaše brutalno su istrebljivali ljude, potiskujući bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosjećajnosti. Ni milosti nije bilo. Bio sam iznenađen koliko su slični, ali i koliko se razlikuju. Razlika između Aušvica i Јasenovca je u tome što su ustaše uživale u ubijanju svojih žrtava, dok su Nijemci koristili gasne komore, ubijali su ih sterilno, nisu željeli da im žrtve budu pred očima. Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji posljednji udah. Uživale su u ubijanju. One su obožavale smrt - izjavio je za Novosti profesor Grajf.

U toj studiji, prvoj komparativnoj analizi Јasenovca i Aušvica u svjetskoj istoriografiji, na oko 700 strana profesor Grajf je opisao 57 ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi.

- Uz poklič "Za dom spremni", ustaše su svoje žrtve, prije svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vješale ih, čupale im grkljane, odsijecale testise, vadile im dijelove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dječije glave razbijale su o zidove. Za sve ove metode svirepog ubijanja koje su primjenjivale ustaše u Јasenovcu postoje dokazi. Ustaše su, očigledno, željele da nadmaše zločine Nijemaca, i u Јasenovcu su u tome i uspjele. Nijemci su pokušali da ne isprljaju ruke. Njihova filozofija ubijanja je bila: ubijmo ljude na veoma čist način. Šta to znači? Mi nikada nećemo držati žrtvu u svojim rukama. Nikada nećemo isprljati ruke njenom krvlju. Ubijaćemo na tehnički, industrijski način. Tako su osmislili industrijalizaciju smrti. Novi sistem je radio kao fabrika s gasnim komorama u kojima nije bilo direktnog kontakta ubice sa žrtvama - naveo je Grajf.

Ipak, vrhunac ustaških zlodjela su koncentracioni logori za djecu, koje nijedan njemački logor nije imao. Logori u kojima su djeca izgladnjivana do smrti tipično su ustaško otkriće, koje potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin, naglasio je doktor Grajf.