latinica  ћирилица
27/01/2020 |  22:37 | Autor: SRNA

U Prijedoru održan Svetosavski dobrotvorni bal

U organizaciji Kola srpskih sestara večeras je u Prijedoru održan Svetosavski dobrotvorni bal sa kojeg će neto prihod biti usmjeren za pomoć porodici Biljane Kričković, majci troje maloljetne djece iz Garevaca, kod ovog grada.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Oko tri stotine Prijedorčana, uglavnom prosvjetnih radnika, prisustvovalo je ovom događaju u hotelu "Prijedor", čime je nastavljena tradicija organizovanja ove manifestacije u gradu na Sani.

Predsjednik Kola srpskih sestara Јadranka Mijić izjavila je novinarima da je ovo treći put kako je ova organizacija domaćin svetosavskog bala koji ima dobrotvorni karakter.

- Veoma smo zadovoljni rezultatima koje su imala dva prethodna bala, budući da smo dobrotvornim prilozima uspjeli da sagradimo kuću višečlanoj porodici Milinković iz Crne Doline - istakla je Mijićeva.

Ona je dodala da je cijena ulaznice za večerašnji bal bila 15 KM, da će na balu biti poslužene humanitarne krofne, a u jednoj će biti skriven zlatnik sa utisnutim likom Svetog Save.

- Ukupan neto prihod biće usmjeren za pomoć porodici Biljane Kričković, majci troje maloljetne djece iz Garevaca kod Prijedora. Otac, hranitelj porodice je prošle godine poginuo prilikom sječe drva i vjerujemo da ćemo uspjeti da skupimo sredstva i pomognemo izgradnju dijela njihove porodične kuće - rekla je Mijićeva.

Balu je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao značaj ove manifestacije, dodajući da je Sveti Sava "oznaka jedne duhovne vertikale i vodilica za srpski narod kako živjeti i kako graditi budućnost".

- Iskreno se nadam da će ove lijepe manifestacije trajno da žive u našem gradu - rekao je Đaković.

Svetosavske duhovne i svjetovne svečanosti u Prijedoru počele su 1891. godine i ta tradicija, sa prekidima, održala se do danas.

U uvodnom programu Svetosavskog bala učestvovali su članovi Srpskog pjevačkog društva "Vila", članovi Udruženja za očuvanje i njegovanje tradicije iz Prijedora, glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz i grupa "Nostalgija".