latinica  ћирилица
28/01/2020 |  10:39 | Autor: SRNA

Višković: Srpska ne može preuzeti dodatne troškove za zaštitu granice

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska neće dozvoliti da granica ostane nezaštićena, ali da ne može preuzeti dodatne troškove za smještaj i ishranu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova nakon što je Međunarodna organizacija za migracije obavijestila Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da to finansira.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da je Republika Srpska i do sada imala značajne troškove za oko 100 pripadnika MUP-a koji borave kao ispomoć na granici.

- Mi smo preuzimali troškove za njihove dnevnice, gorivo i druge obaveze i na godišnjem nivou izdvajali oko milion i po KM. Hrana i smještaj tih ljudi na godišnjem nivou košta oko četiri miliona KM i mi ne možemo preuzeti i te troškove. Ovo pokazuje u kakvim uslovima funkcioniše BiH. Oni koji se zaklinju da pomažu, uskraćuju pomoć BiH kada joj je ona najpotrebnija - rekao je Višković novinarima u Trebinju.

On je dodao da je u vezi sa ovim problemom u kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, te da će obavijestiti Savjet ministara, Ministarstvo bezbjednosti i Graničnu policiju da Srpska ne može prihvatiti da plaća hranu i smještaj za pripadnike MUP-a koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

- Savjet ministara je dobio proširenje budžeta i ako žele da obezbijede granicu neka za to izdvoje sredstva. MUP Srpske je spreman da nastavi da radi na tim poslovima, ali nećemo raditi na svoju štetu - poručio je Višković.

Suzbijanje migranata u prelasku granice, podsjetio je premijer Republike Srpske, nije obaveza MUP-a Srpske, već Granične policije BiH.

- Bilo bi realno da Granična policija ojača svoje kapacitete, zaposli nove ljude i obavlja Ustavom propisane nadležnosti. Ako naši policajci budu morali da napuste granicu, oni će se povući u unutrašnjost Srpske i raditi i dalje svoj posao, te sve migrante koji pređu granicu evidentirati i prevoziti u migracione centre - naglasio je Višković.

IOM je obavijestio Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da finansira troškove smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji u nadzoru granice.

Imajući u vidu da na taj način IOM ostavlja granicu Republike Srpske sa Srbijom nezaštićenom u trenutku kad se očekuje novi priliv migranata, Granična policija je, prema saznanjima Srne, o tome obavijestila Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara od kojeg traži da hitno budu obezbjeđena dodatna sredstva za ovu namjenu kako bi aktivnosti MUP-a Srpske na ispomoći pripadnicima Granične policije bile nastavljene.