X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
28/01/2020 |  10:53 | Izvor: RTRS

U ovoj godini izgradnja brane i mašinske zgrade HE "Dabar"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Trebinju da se u ovoj godini može očekivati početak izgradnje brane i mašinske zgrade u projektu Hidrelektrane "Dabar".
Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-a - Foto: RTRS
Premijer Višković sa direktorom ERS i rukovovodstvom HET-aFoto: RTRS

Nakon sastanka sa rukovodstvima "Elektroprivrede Republike Srpske" i preduzeća HE "Dabar" i "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/, Višković je najavio da se u narednih mjesec dana može očekivati da bude završena procedura izbora strateškog partnera za nastavak projekta HE "Dabar".

- Do sada je više od 100 milona KM utrošeno u okviru ovog projekta za tunele, pristupne puteve i izgradnju elektro i vodo mreže - rekao je Višković.

On je rekao da bi kineski partner trebalo da do 14. februara da konačnu ponudu koju će razmotriti Vlada Republike Srpske.

Govoreći o problemima preduzeća HET koji su proistekli zbog nerada HE "Plat" kod Dubrovnika, Višković je naglasio da je zbog nerada "Plata" izgubio, ne samo HET, nego i cijela Hercegovina.

- Ipak, nismo sjedili skrštenih ruku. Odmah se djelovalo sa HE "Čapljina" i smanjeni su gubici - rekao je Višković.

Direktor preduzeća HE "Dabar" Željko Zubac rekao je da se privodi kraju proces javne nabavke za odabir partnera za finansiranje i izgradnju preostalih objekata ove hidroelektrane.

Naveo je da je procijenjena vrijednost HE "Dabar" oko 300 miliona evra.

Direktor preduzeća HET Gordan Mišeljić rekao je da bi prva mašina u HE "Plat" trebalo da počne sa radom 15. februara.