X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
28/01/2020 |  10:59 ⇒ 11:06 | Izvor: SRNA

Kineska ambasada spremna na saradnju sa bh. vlastima u vezi sa koronavirusom

U BiH trenutno nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom, a Ambasada Kine u BiH spremna je da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u BiH u bilo kojem aspektu u vezi sa ovim pitanjem, saopšteno je iz kineske Ambasade.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Prema informacijama Ambasade, kineski državljani koji borave i rade u BiH, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno su predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u BiH, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije.

U saopštenju se ističe da su od izbijanja upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, vlasti u Kini slučaju pridavale veliki značaj.

Iz Ambasade navode da je predsjednik Kine Si Đinping dao važna uputstva za preduzimanje odlučnih mjera za suzbijanje epidemije, a kineska Vlada je preduzela djelotvorne i naučne mjere za sprečavanje i kontrolu.

- Mi smo odlučni i uvjereni da ćemo uspješno kontrolisati epidemiju i suzbiti širenje virusa - dodaje se u saopštenju.

Otvorenim, transparentnim i vrlo odgovornim odnosom prema globalnom zdravlju i bezbjednosti, resorne institucije kineske strane su odmah obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju, relevantne države i regije Hong Konga, Makaoa i Tajvana o informacijama o stanju epidemije, te u najkraćem roku podijelile gene novog koronavirusa i održavale blisku komunikaciju s međunarodnom zajednicom.

Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja su visoko ocijenile preduzete mjere kineske strane, ističu iz kineske Ambasade u BiH.