latinica  ћирилица
28/01/2020 |  11:45 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Radmanović: Izostanak finansiranja samo jedan od problema

Član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da je izostanak finansiranja Međunarodne organizacije za migracije samo jedan od problema koje BiH ima, a odnosi se na priliv migranata.

- Ne mislim da se ključno pitanje odnosi na granicu BiH i Srbije kada je riječ o dolasku migranata. Mora biti šira akcija Evrope kojom bi bilo riješeno pitanje priliva migranata, a vjerujem da ćemo u narednom periodu imati kvalitetnije mjere Savjeta ministara i biti pronađena potrebna novčana sredstva - rekao je Radmanović.

On je podsjetio da BiH prethodnih nekoliko godina nije posvetila dovoljno pažnje zbog ogromnog priliva migranata na Balkan i u Evropu.

- Podsjećam da je veći priliv migranata bio u Grčkoj, Italiji i Španiji nego kod nas, što je morao biti signal da je potrebno voditi računa. Društvo u BiH se mora ozbiljnije suočiti sa problemom migranata - naglasio je Radmanović.

IOM je obavijestio Graničnu policiju BiH da od 31. januara nije u mogućnosti da finansira troškove smještaja i ishrane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji u nadzoru granice.

Imajući u vidu da na taj način IOM ostavlja granicu Republike Srpske sa Srbijom nezaštićenom u trenutku kad se očekuje novi priliv migranata, Granična policija je, prema saznanjima Srne, o tome obavijestila Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara od kojeg traži da hitno budu obezbjeđena dodatna sredstva za ovu namjenu kako bi aktivnosti MUP-a Srpske na ispomoći pripadnicima Granične policije bile nastavljene.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić potvrdio je juče Srni da IOM od petka, 31. januara, neće više finansirati angažovanje 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažovana kao ispomoć u nadzoru granice, te istakao da će do pronalaženja rješenja Granična policija nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.