latinica  ћирилица
28/01/2020 |  15:29 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Željezničkom infrastrukturom unaprijediti privrednu saradnju

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da bi povezivanje željezničkom infrastrukturom značajno podiglo nivo privredne saradnje i razmjene između zemalja regiona.
Mitrović i Ebibi (Foto: Savjet ministara) -
Mitrović i Ebibi (Foto: Savjet ministara)

U razgovoru Mitrovića i ambasadora Sjeverne Makedionije Ekrema Ebibija zajednički je konstatovano da dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje otvaraju značajan prostor za jačanje saradnje u oblasti transporta i komunikacija.

Sagovornici su se osvrnuli i na pozitivne efekte potpisivanja Regionalnog sporazuma o romingu koji je omogućio značajno niže cijene rominga između zemalja regiona, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Rečeno je da je potrebno nastaviti raditi na sprovođenju tog sporazuma, prema kome je od 1. jula 2021. godine predviđeno potpuno ukidanje rominga između država zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi da se saradnja u oblasti transporta podigne na najviši nivo, posebno u oblasti realizacije projekata putne infrastrukture.

Pomenuta je i mogućnost zajedničkog nastupa BiH i Sjeverne Makedonije prema fondovima EU kojima se finansiraju ovakvi projekti.

Sagovornici su razgovarali i o potrebi otvaranja stalne sedmične avionske linije Sarajevo-Skoplje, što bi, kako je ocijenjeno, značajno doprinijelo poboljšanju privredne saradnje dvije zemlje.