X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
28/01/2020 |  15:44 | Izvor: RTS

Dačić: Recipročne mjere za Crnu Goru

Srbija je primijenila recipročne mjere nakon što je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova ambasade Srbije u Podgorici i to isto učinila prema "ličnosti broj dva" njihove ambasade u Beogradu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

Otpravnik poslova ambasade Srbije je Ljubiša Milanović, nekadašnji funkcioner beogradske kriminalističke policije, a "ličnost broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu je ministar-savjetnik Ana Ražnatović, prenosi Fonet.

 Ivica Dačić je, u obraćanju novinarima, rekao da optužbe crnogorskih vlasti na račun Milanovića, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima, ne odgovoraju istini, i da je zato Srbija primenila recipročne mjere.

Objasnio je da je predsjednik Srbije prošle noći sazvao sastanak nekoliko ministara i direktora Bezbjednosno-informativne agencije kako bi razgovarali o stanju i problemima u regionu, posebno poslije napada na mladića u Podgorici, zato što je pokazao tri prsta.

Dačić je rekao da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtjevom da objasne o čemu se tu radi, da li su motivi za napad etnički i da li je riječ o nasilju nad Srbima.

Ministar je podsetio da je Crna Gora, kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, dok se nije oglasila povodom snimaka na kojima se vidi uriniranje po zastavi Srbije kod njih.

- Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srpskog naroda, koga ima 29 odsto. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda - naglasio je Dačić.

On je ponovio da je Srbija za dijalog sa Crnom Gorom i smirivanje situacije u toj zemlji, jer ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki napad na Srbe.

Dačić je podsjetio i na izjave crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića iz 1989. godine, da se "ponosi srpskim porijeklom i crnogorskom državnošću" i da je "dugo godina vlast plašila narod velikosrkom hegemonijom da bi opstali na vlasti", i konstatovao da je Đukanović bio u pravu.

Ali ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu, poručio je on.

Povod za Dačićevo obraćanje novinarima bilo je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost, na čijem čelu je Darko Trifunović.

Dačić je objasnio da Ministarstvo spoljnih poslova želi da podstakne niz institucija i organizacija koje se bave naučnom djelatnošću da pomognu u promociji državnih i nacionalnih interesa Srbije i zajedno se uključe u "ono što se u svijetu zove meka diplomatija".

Kako je objasnio, postoje u svijetu "dežurni kvazianalitičari", koji daju ocjene o Srbiji, i "30 godina ne mogu da izađu iz klišea", a kao primjer je naveo Danijela Servera.

Zato treba stvoriti naučnu mrežu, da bi imali uravnoteženiji pristup problemima u regionu, rekao je Dačić, ukazujući da "i dalje našu situaciju komentarišu oni koji su plaćeni od strane albanskih, hrvatskih i muslimanskih lobija".