X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
28/01/2020 |  17:57 ⇒ 19:41 | Izvor: SRNA

Mitropolija: Vlast da prestane sa ponižavanjem sopstvenog naroda

Mitropolija crnogorsko-primorska apelovala je danas, naročito na omladinu, da u Crnoj Gori budu sačuvani dostojanstvo i mir, i pozvala vlast u toj zemlji da prestane sa ponižavanjem sopstvenog naroda i da čuje njegov glas.
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs) -
Mitropolija crnogorsko-primorska (foto:nspm.rs)

U Mitropoliji izražavaju zabrinutost zbog mržnje koja dolazi od pojedinaca, te u njoj prepoznaju neodgovorno ponašanje onih koji treba da budu najodgovorniji u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da je nakon izjava sa najviših državnih adresa jasno da su konflikt, mržnja i sukobi posljednje oružje u njihovoj borbi protiv naroda.

- Ako prvi čovjek države nazove dvije trećine svojih građana ludacima, ako savjetnik premijerov javno podržava zabranu slobode kretanja i mirnog okupljanja najavljenog i odobrenog od nadležnih institucija, ako poslanici vladajuće većine vrše pritisak na profesore koji treba djecu da uče onome što im ne pripada i za šta nisu plaćeni, ako ogromnu većinu svojih građana, nerijetko ti isti poslanici zovu "negatorima države", onda je jasno da odgovornost za ove događaje isključivo leži u njihovim neodgovornim izjavama i postupcima - ukazuje se u saopštenju.

Iz Mitropolije sa Cetinja ističu da Crkva javno osuđuje svako nasilje, ma od koga ono dolazilo.

- Molimo se Bogu da se ne povampiruje bratomržnja i bratoubilaštvo započeto u Drugom svjetskom ratu. Ko raspiruje tu bratomržnju i izaziva nerede, taj je negator i države i budućnosti ovog naroda, a mi, zajedno sa vjernim narodom, građani smo odani i vjerni ovoj državi - naglašava se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije ponavljaju da poštuju kako ovu savremenu Crnu Goru, tako i Crnu Goru Petrovića, Crnojevića, Zetu Balšića i Nemanjića i Diokliju-Duklju Vojislavljevića i Svetog Јovana Vladimira.

- U tom pogledu, ove naše litije nisu protiv države. Naprotiv. Ove litije su prilika i poziv da prevaziđemo sve negativne razlike i da se saberemo oko Boga, svetinja Božijih i naših zajedničkih svetitelja. To je jedini način da zacijelimo stare rane i diobe, da se u Gospodu svi bratski zagrlimo. Јedino se u miru može razgovarati i graditi budućnost - navode iz Mitropolije.

U saopštenju se poručuje - ako mislimo da sačuvamo svetinje, moramo sačuvati dobro u srcima našim.

- Budimo mirni, dostojanstveni i molitveni u našim litijama, kao i do sada. U Bogu je sva sila i snaga i istina. Naše je da je slijedimo. U litijama se ponašamo isto kao kada idemo u Ostrošku svetinju - noseći molitvu, vjeru, ljubav i nadu da će Gospod uslišiti naše molitve. Zato u litijama nosite ikone svoje krsne slave ili nekog drugog svetitelja kome ćemo se u toku litije moliti - poručuju iz Mitropolije sa Cetinja.

Napominju da mržnju, provokacije i primitivizam, koji su strani pravom i istinskom narodu Božijem, ostavljaju onima koji od toga žive i koji se time hrane.

- Za njih se našim molebanima molimo da im Bog podari pokajanje, prosvijetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju. Mi branimo svetinju, branimo i Crnu Goru, ali molitvom, ljepotom i lijepim vaspitanjem. Budimo ljudi koju će istorija pamtiti po primjeru čojstva i junaštva, a ne, ne daj Bože, po nečemu drugom - poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.