X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
28/01/2020 |  18:42 ⇒ 18:45 | Izvor: SRNA

Trivić: Prosvjetni radnici grade sigurnu budućnost Srpske

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je večeras da prosvjetni radnici, vaspitajući i obrazujući mlade ljude, grade sigurnu budućnost Srpske.
Natalija Trivić - Foto: SRNA
Natalija TrivićFoto: SRNA

- Kao što je Sveti Sava primjer inspiracija svima nama, tako je učitelj, odnosno nastavnik primjer učenicima, a to Svetosavskom nagradom želimo naglasiti - rekla je Trivićeva večeras u Banjaluci na svečanosti uručenja svetosavskih nagrada prosvjetnim radicima.

Trivićeva je naglasila da je vrijeme kada stvarao Sveti Sava i sadašnji trenutak dijele vijekovi, ali da srpski narod i danas dijeli iste vrijednosti koje mu je prvi srpski prosvjetitelj ostavio u nasljeđe postavši i ostavši stubom duhovnsti, prosvjete i kulture.

- Svi mi potomci njegove duhovne i prosvjetiteljske misli stojimo i danas zagledani u njegove podvige, ali i potrebe obrazovanja koje kroji novi razvoj društva i savremenog doba, a ono traži nova znanja, vještine i da se odgovori potrebama novih zanimanja budućnosti. To je veliki izazov - dodala je Trivićeva.

Ona je istakla da je neophodno da društvo transformiše svoj odnos prema obrazovanju.

- Snažne obrazovne ustanove su osnov razvoja obrazovanja u koji smo već zakoračili i kojim moramo ići korak po korak, a prvi je vratiti đaka u središte zbivanja - navela je ona.

Prema njenim riječima, namjera resornog ministarstva je da prilagodi obrazovni sistem savremenom učeniku i njegovim potrebama.

Trivićeva je dodala da Ministarstvo želi i da podstakne i motiviše prosvjetne radnike, da čuje glas nastavnika pri donošenju odluka o obrazovnoj politici i drugim važnim društvenim pitanjima.

- Oni su nosioci razvoja i njihova uloga je ključna - istakla je Trivićeva.

Trivićeva je rekla da je stručna komisija nagradila 24 nastavnika, kojima je čestitala dobijanje svetosavskih nagrada za 2019. godinu, uz želju da nastave da vaspitavaju i obrazuju učenike vodeći se primjerom svetosavskim, njegovom prosvetiteljskom istrajnošću, čistotom i skromnošću.

Ona je citirala velikog srpskog pisca Јovana Јovanovića Zmaja - "Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati!".