latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:14 ⇒ 22:41 | Autor: SRNA

Cvijanović: Reafirmisati profesiju prosvjetnih radnika (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras na svečanosti uručenja svetosavskih nagrada u Banjaluci značaj prosvjetnih radnika u životu svakog pojedinca i njihove uloge trećeg roditelja, kao i potrebu da se ova profesija reafirmiše.

Cvijanovićeva, koja je nekadašnji prosvjetni radnik, naglasila je da je značajno uručenje nagrada, ali i to da se poboljša status ljudima iz ove profesije, da im se stvore bolji uslovi za rad, da se sačuva njihova uloga u društvu.

Ona je rekla da će ubuduće prosvjetni radnici zajedno sa resornim republičkim ministarstvom raditi na reformi obrazovnog sistema.

- Naša djeca kada odu u svijet, tamo postižu dobre rezultate potkovani sa puno više znanja u odnosu na drugu - napomenula je Cvijanovićeva.

Akademija (Foto: RTRS)

Ona je dodala da globalizacija nalaže da djecu u Srpskoj treba da pripremati za buduće izazove, profesije, znanja koja će biti funkcionalna i operativna i omogućiti im da lakše dođu do posla koji će biti dobro plaćen.

Cvijanovićeva je istakla prosvjetni radnik jeste treći roditelj, dodajući da se do kraja života pamti učitelj, nastavnik i razredni starješina.

- To samo po se bi već dovoljno govori koliko je prosvjetni radnik sastavni dio ili cijelog života po fazama odrastanja i svega što naša zrelost nosi - rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je čestitala nagrađenima prosvjetnim radnicima, te izrazila nadu da će dodjela svetosavskih nagrada postati tradicija.

Foto: RTRS

- Nadam se da ćemo kao društvo pokazati sposobnost da prepoznamo uspjeh prosvjetara, a sutra ljekara, sportiste, glumaca, da se vratimo onim vrijednostima koje su izgubile na značaju zato što smo se nalazili u vrtlogu promjena i transformacija - navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je poželjela svim prosvjetarima uspješan rad u školama, da škole u Srpskoj da budu modernije.

- Želim svima nama veći uspjeh u našem društvu, a to je Republika Srpska - istakla je Cvijanovićeva.

Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske večeras su uručene svetosavske nagrade za 24 prosvjetna radnika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine prvi put dodjeljuje svetosavske nagrade nastavnicima za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj u školskoj 2018/2019. godini.

Pokrovitelj svečane dodjele svetosavskih nagrada je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

SVETOSAVSKE NAGRADE - PRIZNANjE PROSVЈETARIMA ZA TEŽAK POSAO

Presjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je dodjeljivanje svetosavskih nagrada istaknutim prosvjetnim radnicima u Srpskoj način da se pokaže uvažavanje ove časne profesije, teškog posla na vaspitanju i obrazovanju djece i njihove pripreme za budućnost.

Ona je navela da priznanja treba da prati i stvaranje boljih uslova za rad prosvjetnih radnika, te napomenula da je zbog toga godinama unazad u Republici Srpskoj mnogo ulagano u obrazovanje.

- Uspjeli smo, nakon svih onih godina krize, da polako uđemo i u proces povećanja plata, znajući da je materijalni status i položaj naših prosvjetnih radnika važna stvar u afirmaciji ili bolje rečeno reafirmaciji njihove pozicije", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon svečanog uručenja svetosavskih nagrada.

Izrazila je zadovoljstvo što je kao predsjednik Republike mogla da bude pokrovitelj ovako važne manifestacije, kao i uvjerenje da će dodjela svetosavskih nagrada postati tradicija.