latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:18 ⇒ 19:21 | Autor: SRNA

Za Podgoricu je Beograd najvažniji spoljnotrgovinski partner

Predjsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas na Cetinju primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Srbije Vladimira Božovića, poručio je da Podgorica Beograd smatra najvažnijim trgovinskim partnerom, sa kojim želi da dodatno razvija odnose i ostvaruje zajedničku evropsku perspektivu.
Vladimir Božović predao akreditive Milu Đukanoviću - Foto: SRNA
Vladimir Božović predao akreditive Milu ĐukanovićuFoto: SRNA

On je podsjetio na zajedničke interese dvije zemlje u pogledu integracije u EU, što može doprinijeti još boljoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju krajnjeg cilja - punopravnog članstva u EU, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

Đukanović je, podsjećajući da su odnosi dvije zemlje od obnove nezavisnosti imali uzlazan karakter, ukazao na postojanje pitanja koja se aktiviraju, čemu svjedoče događaji koji su uslijedili nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

On je naglasio da takve situacije ne treba da budu iskorištene kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju, nego treba da dodatno obavezuju predstavnike javne politike da javnosti prezentuju činjenice, ne dozvoljavajući ikakvu manipulaciju.

- Treba da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu. Postoje teme o kojima imamo različite stavove, a to ne znači da ne treba da komuniciramo - poručio je Đukanović i istakao da će Crna Gora rješavati svoje unutrašnje protivurječnosti, ali da to ne ugrožava njene odnose sa susjedima.

Božović je predstavio prioritete buduće saradnje dvije zemlje u okviru svog mandata, naglašavajući jačanje ekonomske saradnje, prije svega kroz povećanje trgovinske razmjene i infrastrukturno povezivanje.

- Uporedo sa ekonomijom potrebno je dalje unapređivati kulturnu, naučnu i prosvjetnu saradnju - poručio je Božović.

On je, ocjenjujući da ta dva polja djelovanja treba relaksirati od političkih zamki, naglasio da je crnogorska državnost neupitna i ne može biti osporavana, te da Crna Gora kao suverena zemlja samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku.

- Svoj diplomatski kapacitet posvetiću razvoju najboljih mogućih odnosa između dvije zemlje koje su nezavisne i međunarodno priznate - poručio je Božović.