latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:34 | Autor: SRNA

Linta: EU da kaže Đukanoviću da prestane sa diskriminacijom Srba i SPC

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta apelovao je na EU da pošalje jasnu poruku režimu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da prestane sa sistematskom diskriminacijom srpskog naroda u Crnoj Gori, da odustane od otimanja svetinja i druge imovine Srpske pravoslavne crkve.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta apeluje na EU da pošalje nedvosmislenu poruku Crnoj Gori da kazni organizatore i počinioce brutalnih napada na Srbe i da prestane sa širenjem mržnje i netrpeljivosti prema srpskom narodu i SPC.

- Krajnje je vrijeme da režim Mila Đukanovića počne da se ponaša razumno i odgovorno i da započne dijalog sa SPC o izmjeni anticivilizacijskih i neustavnih odredaba u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili njegovom povlačenju i donošenju novog zakona. Takođe, krajnje je vrijeme da režim prihvati suštinski dijalog o rješavanju srpskog pitanja u Crnoj Gori - saopštio je Linta.

On je ocijenio da "brutalno prebijanje mladića u Podgorici od razularene horde predstavlja još jedan napad na Srbe u Crnoj Gori koji je motivisan isključivo mržnjom".

- U pitanju je jedan u nizu dokaza da Crna Gora sve više postaje država u kojoj, nakon dugogodišnjeg političkog i pravnog nasilja, počinje da se primjenjuje golo fizičko nasilje nad pripadnicima srpskog naroda - dodao je Linta.

Prema njegovim riječima, crnogorski režim godinama stvara napetost, produbljuje podjele i širi nepovjerenje među građanima s ciljem opstanka na vlasti po svaku cijenu.

- Zbog toga Milo Đukanović i njegovi saradnici i njima bliski mediji godinama ponavljaju besmislene laži i izmišljotine o ugroženosti države Crne Gore od Srbije i besramno plaše građane tobožnjim velikosrpskim hegemoniznom i velikosrpskim aspiracijama - dodao je Linta.

On je naglasio da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Crne Gore ali da ima obavezu da štiti političkim, pravnim, diplomatskim i svim drugim mirnim sredstvima ljudska prava svog naroda.

Linta je poručio da samo istorijski dogovor sprskog i crnogorskog naroda uz puno poštovanje prava nacionalnih manjina može dovesti do toga da Crna Gora postane istinski moderna i demokratska država u kojoj će se u praski poštovati ljudska prava, vladavina prava i tradicionalne vrijednosti.