latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:40 ⇒ 29/01/2020 | 05:30 | Autor: RTRS

Mitropolija pozvala vlast Crne Gore da čuje glas naroda

Tenzije u Crnoj Gori se ne smiruju. Sinoć je u Podgorici brutalno pretučen mladić, jer je navodno sa tri prsta provocirao navijače vaterpolo reprezentacije ove zemlje. Uzavrelu atmosferu u ovoj državi dodatno je usijao crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji je litije pravoslavnih vjernika nazvao ludačkim pokretom. To je izazvalo burna reagovanja. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske pozvali su vlast da prestane sa ponižavanjem sopstvenog naroda, i da čuje njegov glas.

Sinoćnji događaji u Podgorici u kojima je pretučen mladić jer je, navodno, pokazao tri prsta, već uzdrmane odnose Crne Gore i Srbije dodatno su potresli. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da su organi Srbije od institucija Crne Gore tražili da objasne da li su motivi za napad etnički i da li je riječ o nasilju nad Srbima.

Јedan od zaključaka sinoćnjeg sastanka je i da bi o svemu Vučić uskoro trebalo da razgovara sa predsjednikom Crne Gore. Podrška Srbima u Crnoj Gori još jednom je stigla i od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Želim da podržim naš narod i našu crkvu u Crnoj Gori. Da odbacim bilo kakvu mogućnost da se prema našem narodu, gdje god se on nalazi vrše bilo kakvi oblici nasilja - poručio je Dodik.

Crnogorski premijer Duško Marković uputio je otvoreno pismo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, pozivajući je na pregovore o, kako je naveo, najboljem rješenju za primjenu članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji su za crkvu sporni. Međutim, atmosferu u Crnoj Gori dodatno je podgrijao crnogorski predsjednik svojim izjavama o litijama pravoslavnih vjernika.

- Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se kako bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta - izjavio je Đukanović.

Đukanovićeve uvrede osudila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Pozivaju na dostojanstvo i mir.

- Zabrinjava nas mržnja koja dolazi od pojedinaca, ali u njoj prepoznajemo neodgovorno ponašanje onih koji treba danas da budu najodgovorniji u Crnoj Gori. Nakon izjava koje dopiru sa najviših državnih adresa, jasno je da su konflikt, mržnja i sukobi posljednje oružje u njihovoj borbi protiv naroda - saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Osuda Đukanovićevih riječi stiže i od političkih partija. Za DF i SNP Đukanovićeve riječi su fašističke. Istovremeno, u Beranama koje bi Đukanović sutra trebalo da posjeti prisutne su jake policijske snage. Prema pisanjima lokalnih medija, uz policiju je stigla i velika količina suzavca i sredstava za razbijanje demonstracija.