latinica  ћирилица
28/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

IOM produžio finansiranje pripadnika MUP-a Srpske

Iako je ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić juče najavio da Međunarodna organizacija za migracije od 31. januara više neće finansirati pripadnike MUP-a Srpske koji pomažu u obezbjeđivanju granice od migranata, danas stižu nove informacije. IOM je odlučio da, i u naredna dva mjeseca, izdvoji sredstva za policajce iz Republike Srpske, koji su raspoređeni na granici prema Srbiji i Crnoj Gori.

Finansiranje troškova smještaja i ishrane policajaca MUP-a Srpske biće produženo za još dva mjeseca, poručili su iz Ministarstva bezbjednosti BiH. Da je Međunarodna organizacija za migracije odustala od finansiranja, MUP bi bio primoran da svoje pripadnike povuče sa granice. Resorni ministar upozorio je da Granična policija nema dovoljno kapaciteta da sama čuva granicu sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Kada se granica otvori nelegalnim migrantima biće mnogo lakše da ulaze u BiH. Znamo da evropske zemlje ne dozvoljavaju ulazak na njihovu teritoriju, To znači da će na ovaj način u BiH ulaziti mnogo više migranata na mnogo lakši način i da će oni ostajati ovdje. Da li je to cilj IOM-a ili je riječ o nečemu drugom nismo sigurni, jer od njih nemamo nikakve zvanične informacije o ovom pitanju - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Srpska ne može i neće preuzeti dodatne troškove, poručio je premijer Republike Srpske Radovan Višković. U rješavanje problema trebalo bi, kaže, da se uključe institucije BiH jer suzbijanje migranata nije obaveza MUP-a Srpske, već Granične policije BiH.

- Ne možemo još hranu i smještaj jer to bi onda bilo preko 5 miliona našeg troška. Savjet ministara ima svoj budžet i ako žele da obezbijede granicu, neka oni izdvoje sredstva za to - poručio je Višković.

Evropa mora više da pomogne kako bi se migrantska kriza u BiH riješila, smatra član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

- Ne mislim da se ključno pitanje odnosi na granicu BiH i Srbije kada je riječ o dolasku migranata. Mora biti šira akcija Evrope kojom bi bilo riješeno pitanje priliva migranata, a vjerujem da ćemo u narednom periodu imati kvalitetnije mjere Savjeta ministara i da će biti pronađena potrebna novčana sredstva - izjavio je Radmanović.

Neki sumnjaju da u čitavu priču upletene prste imaju bošnjačke političke partije.

- Uzimajući sve ovo u obzir, prije bi se moglo reći da su bošnjačke političke partije, koje u ovom momentu drže cijeli odbrambeno-bezbjednosni sektor, inicirale takvu odluku kod IOM-a - izjavila je delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Da je sve ovo politička igra, jer je nekome u interesu da se migranti zadržavaju u BiH smatra dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin.

- Čak kada bi IOM prestala da finansira te troškove, BiH ima dovoljno unutrašnjih rezervi da te poslove finansira jer je prijetnja koja postoji mnogo veća od iznosa sredstava za tu namjenu - naglasio je Župljanin.

Dok konkretno rješenje nije na vidiku, Župljanin smatra da bi bilo loše da granica ostane nezaštićena jer BiH na proljeće prijeti novi migrantski talas.