latinica  ћирилица
28/01/2020 |  20:42 ⇒ 29/01/2020 | 07:54 | Autor: SRNA

Radončić: Vjerujem u dalju pomoć IOM

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić naglasio je da je BiH zahvalna Međunarodnoj organizaciji za migracije /IOM/ za dosadašnju pomoć i želi da vjeruje da će ona biti veća i adekvatnija zbog eskalacije migrantske i humanitarne krize.
Fahrudin Radončić (Foto: oslobodjenje.ba) -
Fahrudin Radončić (Foto: oslobodjenje.ba)

- Siromašna BiH ne može sama nositi teret enormnog broja ljudi koji žele da završe na destinacijama izvan BiH - istakao je Radončić u saopštenju.

On je naveo da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara dobilo od Granične policije BiH akt u kojem IOM obavještava da je "prema trenutnoj dinamici, finansiranje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika koji pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice, od ove organizacije moguće do 24. januara".

Radončić je naveo i da je resorno ministarstvo obaviješteno da mjesečni troškovi za 72 policijska službenika, koliko se trenutno nalazi na ispomoći, a koriste usluge smještaja i ishrane iznosi 67.577,40 KM bez PDV-a.

- Dana 14. januara od IOM-a smo upoznati da su u mogućnosti snositi ovu vrstu troškova do 31. januara - navedeno je, između ostalog, u dopisu Granične policije koje je upućeno Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara, koji je objavio Radončić.

IOM je produžio za dva mjeseca finansiranje smještaja i hrane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske koji su angažovani kao ispomoć Graničnoj policiji u nadzoru granice, saopšteno je ranije danas iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da će resorno ministarstvo nastojati da pomoć IOM bude nastavljena ili da Savjet ministara pronađe adekvatna sredstva iz domaćih izvora kako se ne bi smanjio ionako nedovoljan broj policajaca na čuvanju istočne granice BiH.

Vlada Republike Srpske i MUP Srpske snose troškove goriva i dnevnica policijskih službenika MUP-a Srpske, a IOM smještaja i hrane.