latinica  ћирилица
28/01/2020 |  21:50 | Autor: SRNA

Nema dogovora "Samoopredjeljenja" i DSK-a

Sastanak rukovodstava radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" i Demokratskog saveza Kosova kojem su prisustvovali ambasadori zapadnih zemalja završen je bez dogovora o formiranju vlasti.
Priština - Foto: Wikipedia
PrištinaFoto: Wikipedia

Predsjednik DSK-a Isa Mustafa rekao je novinarima nakon sastanka da ova stranka neće odustati od zahtjeva da se Glauk Konjufca /"Samoopredjeljenje"/ ne povuče sa funkcije predsjednika parlamenta samoproglašenog Kosova.

- Ukoliko `Samoopredjeljenje` prihvati naš zahtjev spremni smo da potpišemo sporazum o formiranju koalicije - naglasio je Mustafa.

Albulena Hadžiju iz "Samoopredjeljenja" istakla je da je za ovu stranku zahtjev DSK-a neprihvatljiv i najavila mogućnost nastavka pregovora dvije najjače albanske parlamentarne stranke.

Od izbora održanih 6. oktobra prošle godine albanski radikalni pokret "Samoopredjeljenje" i DSK nastoje postići koalicioni sporazum uz posredovanje ambasadora zapadnih zemalja.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači uputio je 20. januara zvaničan dopis kojim parlament obavještava da je mandatar za sastav nove vlade lider "Samoopredjeljenja" Aljbin Kurti.

Tači je tada naveo da počinje da teče Ustavni rok od 15 dana za formiranje vlade.

Ukoliko do ponedjeljka, 3. februara, Kurti ne obezbijedi potrebnu većinu poslanika, Tači će mandat za sastav nove vlade povjeriti DSK-u, drugoj partiji po broju osvojenih mandata u parlamentu.