latinica  ћирилица
29/01/2020 |  08:59 | Autor: SRNA

Milić: 2020. biće godina razvojne šanse Brčko distrikta

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milića rekao je Srni da će ovogodišnji budžet, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja marta, biti razvojnog karaktera.
Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta - Foto: SRNA
Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distriktaFoto: SRNA

- Do sada nismo usvojili budžet zbog novog zakona o budžetu koji donosi niz novina, ali i činjenice da je Brčko specifična i komplikovana sredina budući da sve političke odluke predstavljaju kompromis između različitih interesa - pojasnio je Milić.

Prema njegovim riječima, budžet bi trebalo da iznosi oko 240 miliona KM i njegova struktura biće slična onoj u prethodnim godinama.

- Ova godina biće godina prekretnice i razvojne šanse Brčko distrikta. Potpisali smo Memorandum o razumijevanju sa Studen holding grupacijom, koji predviđa ulaganje od 500 miliona KM u distrikt i zapošljavanje 4.000 ljudi u narednih deset godina. To je strateški značajan i najveći projekat koji bi trebalo da bude implementiran u distriktu - istakao je Milić.

On je podsjetio da postoji niz projekata čija je realizacija u toku ili će biti pokrenuta, kao što je revitalizacija Luke Brčko u iznosu od deset miliona evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Sutra očekujemo odluku Savjeta ministara o našoj inicijativi o zaduženju za rješavanje problema vodosnabdijevanja u Distriktu izgradnjom transportnog cjevovoda trasom obilaznice za šta je planirano nekih šest i po miliona evra - naveo je Milić.

Govoreći o odnosu Vlade Srpske prema distriktu, gradonačelnik Milić rekao je Srni da Vlada Srpske kontinurano ima konstruktivnu ulogu u odnosu na Brčko, što se najbolji vidi iz konkretnih ulaganja, jer je ona njen najveći donator pri čemu je više od 50 miliona KM donirala po osnovu subvencija cijene električne energije, koja je znatno niža u distriktu u odnosu na Federaciju BiH.

- Bilo je tu i niz ulaganja u infrastrukturne projekte, a jedan od najaktuelnijih je izgradnja obdaništa, koji bi uskoro trebalo da bude završen, vrijedan 500 miliona KM, a koji se finansira u saradnji sa Vladom Srbije - istakao je Milić.

Ocjenjujući položaj Distrikta, Milić je naveo da Brčko u 20 godina nije postao ono što je predviđeno da bude i nije iskoristio šanse, ali su u posljednjih godinu dana napravljeni značajni pomaci.

- Ako nastavimo ovakvim intenzitetom postaćemo jedna od najprosperitetnijih lokalnih zajednica u BiH. To podrazumijeva i promjenu dosadašnjeg načina djelovanja i mnogo više osjećaja za kompromis. To nije lak posao, jer je riječ o multietničkoj zajednici gdje postoje različiti interesi. Nadam se razumijevanju sa svih strana da bi Distrikt bio prosperitetna zajednica u koju će se rado dolaziti, a ne odakle će mladi odlaziti - zaključio je Milić.

On je poručio da Brčko mora iskorititi svoju šansu, koja mu se pruža u posljednjih godinu dana i da pruži život svojim građanima na nivou na kojem treba da bude lokalna zajednica koja ima budžet od 240 miliona KM.