latinica  ћирилица
29/01/2020 |  09:38 ⇒ 09:44 | Autor: SRNA

Rajčević: Mogući zajednički projekti sa Izraelom u oblasti istraživanja (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki irazvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i ministar nauke i tehnologije Izraela Ofir Akunis dogovorili su intenziviranje saradnje, između ostalog i zajedničkim apliciranjem na naučno-istraživačke projekte iz oblasti kao što su biomedicina, vještačka inteligencija i sajber bezbjednost.
Ministar Rajčević sa ministrom nauke i tehnologije Izraela (Foto: www.vladars.net) -
Ministar Rajčević sa ministrom nauke i tehnologije Izraela (Foto: www.vladars.net)

Rajčević i Akunis razgovarali su o modalitetima saradnje Srpske i Izraela u oblasti istraživanja sa fokusom na moguće zajedničke projekte čiji bi rezultat bila tijesna saradnja u osnivanju naučno-istraživačkih instituta u Srpskoj.

- Akunisa sam upoznao o planovima i vizijama Srpske u domenu rada ministarstva, tekućem reformskom procesu visokog obrazovanja i onome što namjeravamo uraditi kako bismo pokrenuli proces digitalne transformacije društva - rekao je Rajčević nakon susreta organizovanog u okviru 15. "Ilan Ramon" konferencije posvećene izraelskom svemirskom programu.

Rajčević je ukazao da je Izrael globalni lider po rezultatima i dostignućima u oblasti nauke i tehnologija.

- Slične istorijske i geopolitičke okolnosti čine da mi u Srpskoj ovu prijateljsku naciju smatramo trajnim saveznikom kada je riječ o ekonomskom razvoju - naveo je Rajčević.

On je naglasio da je Akunisu prenio svoje uvjerenje da budućnost Srpske i Izraela leži u znanju i tehnološkom razvoju, te da su Republici Srpskoj iskustva Izraela od velike koristi, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Akunis je zahvalio Rajčeviću za posjetu, istakavši da uvijek ima prostora za saradnju u društvima čija je orijentacija ka nauci i tehnologiji strateški pravac, navodi se u saopštenju.

U razgovorima su učestvovali i Akunisovi najbliži saradnici koji su govorili o potrebi razmjene akademskog osoblja i usavršavanja.

- Dogovoreno je da se buduća saradnja intenzivira dostavljanjem konkretnih projektnih prijedloga, kao i zajedničkim apliciranjem na naučno-istraživačke projekte iz inovativnih oblasti kao što su biomedicina, vještačka inteligencija i sajber bezbjednost. U planu je i izrada teksta sporazuma u ovoj oblasti - ističe se u saopštenju.

Rajčević, koji je u višednevnoj posjeti Izraelu, posjetiće univerzitete, te će imati i brojne susrete sa predstavnicima Vlade Izraela i kompanija iz oblasti sajber odbrane i bezbjednosti.

U okviru konferencije "Sajberteh Tel Aviv 2020" sutra će biti održan panel pod nazivom "Najnovija dostignuća u zaštiti kritične infrastrukture" na kojem će se, kao jedan od govornika, obratiti i ministar Rajčević.