latinica  ћирилица
29/01/2020 |  10:04 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Odlazak druge po snazi članice EU

Nakon izlaska Velike Britanije u petak u ponoć, EU će imati manje stanovnika - 446 miliona, a njena teritorija biće smanjena za 5,5 odsto.
Bregzit (foto: biba.org.uk) -
Bregzit (foto: biba.org.uk)

Unija ostaje bez članice koja je bila jedna od najvećih i najbogatijih.

Ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu simbolično će biti uklonjena britanska zastava, a Velika Britanija postaće "treća zemlja".

U Evropskom parlamentu više neće biti nijednog od sadašnja 73 britanska evroposlanika - 46 mjesta biće rezervisano za buduće države članice, a 27 će biti preraspodijeljeno.

Britanija više neće imati pravo na komesara u Evropskoj komisiji.

Britanski premijer više neće biti pozivan na evropske samite, a predstavnici te zemlje neće učestvovati na ministarskim sastancima.

Kao državljani strane zemlje, Britanci više neće moći da se kandiduju za radna mjesta evropskih funkcionera u Briselu. Mnogi su, međutim, uzeli dvojno državljanstvo kako bi mogli ostati u Uniji.

Britanija neće imati pravo glasa u EU, ali će do isteka prelaznog perioda morati da uplaćuje svoj dio u evropski budžet. Britanija je drugi neto uplatilac u EU budžet /poslije Njemačke/.

Prema UN, oko 1,5 miliona britanskih državljana živi u nekoj drugoj članici EU, a najviše u Španiji, Francuskoj, Irskoj, Njemačkoj i Italiji.

Prema britanskoj Kancelariji za statistiku, 2,9 miliona državljana iz 27 članica EU živi u Britaniji, što je oko 4,6 odsto populacije.

U skladu sa Sporazumom o povlačenju, i Britanci u EU i državljani Unije u Britaniji zadržaće svoja prava na boravak i rad u zemlji u kojoj borave.

Državljani 27 članica EU koji borave u Velikoj Britaniji moraće se registrovati kako bi ostvarili ta prava. Za Britance koji žive u EU procedure se razlikuju od zemlje do zemlje.

Sloboda kretanja važiće do 31. decembra 2020, navode britanski mediji.