latinica  ћирилица
29/01/2020 |  10:24 | Autor: BETA

Hapšenje u Crnoj Gori zbog objave "Biće rata"

Crnogorska policija potvrdila je da je uhapsila Veska Pejaka (40) iz Nikšića.
Policija Crne Gore  (Foto:PortalRTCG) -
Policija Crne Gore (Foto:PortalRTCG)

Pejak je uhapšen zbog sumnje da je objavom na društvenoj mreži počinio krivično djelo "izazivanje panike i nereda".

Policija navodi da je Pejakova objava "na jednoj društvenoj mreži", pod naslovom "Biće rata", "izazvala uznemirenje građana", navodi se u kratkom saopštenju policije.

Osnovni državni tužilac u Nikšiću Pejaku je odredio pritvor u trajanju od 72 sata.

Pejak, aktivista nefornalne grupe građana Alternativa, komentarisao je sinoćne incidente u Podgorici tokom uličnog slavlja povodom dočeka crnogorskih vaterpolista koji su se s medaljom vratili sa Evropskog prvenstva.

Grupa mladića sa crnogorsim zastavama napala je devetnaestogodišnjaka u jednom podgoričkom naselju, dok je policija intervenisala na još dva mjesta u gradu kako bi spriječila kamenovanje kolone vozila s obilježjima Crne Gore.

Pejak je u komentaru ovog događaja, između ostalog, napisao da su ti "nemili događaji potvrda" njegovih riječi da će "biti rata", jer "DPS želi narod da uvede u taj rat".

- Hoćete rat? Imaćete ga - zaključio je Pejak na Fejsbuku.

Član Alternative Nikola Bezmarević je ocijenio da je hapšenje Pejaka "atak na slobodu mišljenja" i pozvao vlasti da ga oslobode.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je konstatovao da je postupanje policije u ovom slučaju "bilo zakonito i u koordinaciji sa državno-tužilačkom organizacijom".

Posljednjih nekoliko nedjelja, od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i masovnih protesta protivnika tog propisa, u Crnoj Gori privedeno je nekoliko građana zbog objava na društvenim mrežama i pod sumnjom za "izazivanje panike i nereda".