latinica  ћирилица
29/01/2020 |  11:31 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

Srebrenica: Osuda hajke na srpsku djecu

Na Svetosavskoj akademiji u Srebrenici odbačene su insinuacije i orkestrirani napadi i hajka lokalnih bošnjačkih političara, putem društvenih mreža i nekih medija, na srpsku djecu iz srebreničke osnovne škole zbog obilježavanja školske slave Svetog Save.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Bošnjački političari i njihovi sljedbenici srpsku djecu nazvali su fašistima i optužili da veličaju zločince, genocid te za diskriminaciju i zastrašivanje.

- Ovakva hajka na djecu je nedopustiva po svim konvencijama o dječijim pravima, iznesene tvrdnje su netačne i to je već postala njihova uobičajena mantra koju stalno ponavljaju da bi skrenuli pažnju na sebe i dali značaj nekim svojim zamislima i namjerama - rekao je protojerej Aleksandar Mlađenović sinoć na Svetosavskoj akademiji.

On je dodao da je do ovog došlo zbog objavljene fotografije na društvenim mrežama na kojoj se nalaze učenici ove škole, uglavnom članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Sveti despot Stefan Lazarević", u kabinetu pravoslavne vjeronauke odjeveni u tradicionalne srpske narodne nošnje i drže uzdignuta tri prsta onako kako se vijekovima krste pravoslavni hrišćani što nekima očito smeta.

Mlađenović je pojasnio da je na fotografiji u pozadini srpska zastava- trobojka iznad koje piše "braća četnici".

On je ocijenio da je orkestrirani napad na srpsku djecu posljedica nepoznavanja ili stalnog nastojanja nekih bošnjačkih predstavnika da falsifikuju istoriju i u tim zlim namjerama četnike nazivaju fašistima iako su se oni u svim ratovima borili za oslobođenje srpskog i drugih južnoslovenskih naroda od okupatora i protiv fašista.

- Četnici pod vođstvom Dragoljuba Mihailovića spasili su srpski narod od istrebljenja koje su činili fašisti i njihove sluge ustaše, odnosno preci ovih koji danas četnike nazivaju fašistima. To je istorijska istina koja se ne može mijenjati - istakao je Mlađenović.

On je naveo da je Mihailović za zasluge u borbi protiv fašizma odlikovan najvećim priznanjima savezničkih zemalja Francuske i SAD, kojim su ga odlikovali tadašnji predsjednici tih država Šarl de Gol i Hari Truman.

- Oni se prave da to ne znaju i hoće da mijenjaju istorijske činjenice radi svojih interesa i da bi sprali ljagu sa dijela svoje prošlosti. Poručujemo onima koji se deklarativno zalažu za ljudska prava i razne civilizacijske vrijednosti neka prvo nauče da se ne vrši hajka na maloljetnu djecu - poručio je Mlađenović.

On je dodao da se smatra da su djeca u svim kulturama svijeta svetinja, ali izgleda da to ne važi za sve.

- Žao nam je što moramo učiti čitav jedan političko-vjersko-medijski konglomerat huškača i hajkača tome da se u djecu ne dira. Kažu, tamo gdje se spaljuju knjige, uskoro će i ljudi - rekao je Mlađenović.

On je dodao da se tako može reći i da "ko digne medije na djecu, traži opravdanje za svoja sutrašnja nedjela prema njima.

- Mi stojimo iza svoje djece i iza svega što rade i što su uradili. Ponosni smo na njih i danas, kao što smo uvijek i bili. Dajemo im punu podršku i svu ljubav što imamo i želimo im da, iskusivši vaše ujede, ne prestanu svjedočiti svoju vjeru, kulturu i tradiciju i da ne prestanu vjerovati da je suživot, ipak, moguć - naglasio je Mlađenović.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović pozvao je bivše i sadašnje lokalne bošnjačke funkcionere da se uzdrže od neosnovanih napada i crtanja meta na maloljetnicima.

On je rekao da je za svaku je ljudsku i moralnu osudu pretvaranje mržnje u osnovu kulture i političke borbe najznačajnijih bošnjačkih prvaka u Srebrenici.

- Srbi s ponosom obilježavaju i slave svoje događaje i ličnosti iz duge tradicije. Oni koji nemaju istoriju i tradiciju ili je ne poznaju jer su je napustili, razvijaju mržnju prema svemu što ne pripada ličnom i kolektivnom pamćenju. Zaborav se ne može liječiti bježanjem od prošlosti i napadima na sve izvan sebe - rekao je Cvjetinović.

Prema njegovim riječima, "sljepilo prema komšijskoj, `tuđoj` djeci, bez obzira što su zaštićena svim zakonima i konvencijama, jeste patološka manjkavost kolektiviteta".

Cvjetinović je upitao "zašto se baš izlivi bezobzirnosti i umobolnosti ispoljavaju uz Božić, Savindan, Petrovdan, Vaskrs, Trojčindan i druge hrišćanske pravoslavne praznike"?

On je ukazao da se varaju oni koji misle da je srpsko pamćenje kratko.

- Sjetimo se Drugog svjetskog i posljednjeg rata. Umjesto osuda zločina počinjenih nad Srbima, proizvedena je navodna velikosrpska agresija. Sada u miru treba tražiti nove izvore i načine napada. Opet je najlakše, za iskvaren razum, trovati i gaditi na najveće srpske praznike - upozorio je Cvjetinović.

Prema njegovoj ocjeni, bošnjački političari bi da srpsku djecu pretvore u sluge i smatraju da ih treba natjerati, prema njihovom kolektivnom iskustvu, da zaborave da su Srbi, da se odreknu Svetog Save, svojih junaka i da unište etnografsko i folklorno nasljeđe.

- Takva osnova za bosanskohercegovačko društvo Srbima nikada neće prihvatljiva - poručio je Cvjetinović.

Pod uticajem lokalnih političara danas je grupa od pedesetak roditelja bošnjačke djece, među kojima i onih čija djeca ne pohađaju školu, protestovalo ispred škole ne dozvolivši bošnjačkoj djeci da prisustvuju prvom času.

Nakon toga djeca su se uključila u nastavni proces, a roditelji su predali spisak zahtjeva rukovodstvu škole, tražeći da oni budu riješeni za sedam dana.

Predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović rekao je da roditelji traže objašnjenje zbog incidenta u školi, da se protive navodnoj diskriminaciji i traže da se normalizuje rad savjeta roditelja i razgovara sa rukovodstvom škole i drugim nadležnim za obrazovni sistem.

Srebrenički imam Damir Peštalić rekao je da su predali zahtjeve direktoru škole i da očekuju razgovor s ciljem da se unaprijedi rad škole, da se problemi rješavaju na legalan način i da sva djeca imaju jednak tretman u školi.

Direktor "Prve osnovne škole Srebrenica" Dragi Јovanović rekao je da ne može komentarisati zahtjeve jer još nije analizirao šta je sve navedeno u dopisu koji mu je predat.