latinica  ћирилица
29/01/2020 |  11:46 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Prvi Srbin sa simptomima koronavirusa u karantinu u Indiji

Srpski državljanin i njegova majka od juče su u karantinu u gradu Goi u Indiji zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom.
Indija - virus korona - Foto: AP
Indija - virus koronaFoto: AP

Indijski mediji javljaju da je ovo prvi slučaj ovog virusa u Indiji, a srpski student medicine navodno je došao je nedavno iz Kine.

- Srpski državljanin stigao je preko Delhija do Kankone (plaža na jugu Goe). Centralna vlada nas je obavijestila o njegovom stanju. Pošto je pokazao i simptome, brzo su ga smjestili u karantin - rekao je Visvadžit Rane, indijski ministar zdravlja.

Kako navode indijski mediji, srpski student medicine u Vuhanu, vratio se iz Kine u Udžain 13. januara i pokazivao simptome slične koronavirusu.

U Kini je boravio u gradu koji se nalazi na 750 kilometara od Vuhana, koji je epicentar epidemije opasnog virusa.

On navodno nije primijećen na aerodromu u Delhiju. Nekoliko dana proveo je kod kuće u Udžainu, ali kada su se javili prehlada i groznica, s majkom je prebačen u bolnicu.

- Pokazuje simptome koronavirusa, poput suvog i bolnog grla. On je bio u kineskom gradu koji je udaljen oko 750 kilometara od Vuhana, i pratimo njegovo stanje. Uzeti su svi neophodni uzorci za analizu - saopštio je indijski ministar zdravlja.

U bolnici su potvrdili da su uzorci brisa grla majke i sina poslati na analizu.

Inače, u Goi je u toku turistička sezona, pa se na aerodromu preduzimaju sve mjere predostrožnosti na aerodromu u Goi.