latinica  ћирилица
29/01/2020 |  15:20 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Zvornik: Nastavljen trend smanjenja broja nezaposlenih

U Zvorniku je nastavljen trend smanjenja broja nezaposlenih. Kroz sedam projekata Zavoda za zapošljavanje u ovom gradu je prošle godine posao dobilo 130 lica.

Kroz projekte zapošljavanja resornog Zavoda, prvi posao je dobilo 20 fakultetski obrazovanih pripravnika. Najviše je zaposleno lica sa srednjom stručnom spremom i kvalifikovanih radnika.

- Јedan dobar dio lica skinuli smo sa evidencije nezaposlenih upravo zahvaljujući tim našim aktivnostima - rekao je Goran Petrović, rukovodilac zvorničke filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Priliku da radi i zarađuje u "Alumini" dobio je i Zvorničanin Bojan Radišić, koji je po struci košarkaški trener i koji je na posao čekao godinu dana.

- Zadovoljan sam prije svega dobrim odnosom u organizacionoj jedinici između nas ljudi, nas radnika i šefova. Dobro je da se ima neki posao, da se radi, dok nešto ne iskrsne u mojoj struci - ističe Bojan.

Prema evidencijama, u Zvorniku posao aktivno traži 3.800 lica. I dok se broj nezaposlenih smanjuje, a povećava broj preduzetničkih radnji, struktura deficitarnih zanimanja na zvorničkom tržištu rada ostala je ista.

-  I dan danas imamo veliku potrebu za kvalifikacionom strukturom, prije svega misli se na građevinarstvo, u mašinskom dijelu zanimanja, trgovaca i kuvara. To su ona otprilike zanimanja koja u ovom trenutku iziskuju najviše potrebe od strane poslodavaca - pojasnio je Petrović.

Ono što takođe utiče na smanjenje nezaposlenosti jeste odlazak mladih i kvalifikovane radne snage u inostranstvo.

Isto planira i mašinbravar Željko Stevanović.

- Dvadeset godina čekam na posao i pomišljam da iden na Zapad - kaže Željko.

Odlazak kvalifikovane radne snage evidentan je i u Zvorniku, a prema projekcijama nadležnih službi, najviše problema imaće građevinske firme.