latinica  ћирилица
29/01/2020 |  15:59 | Autor: SRNA

Borelj dolazi u dvodnevnu posjetu Beogradu

Novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj doputovaće u petak, 31. januara, u prvu zvaničnu posjetu Beogradu, gdje će sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj će u Beogradu boraviti dva dana, do 1. februara, a sutra će posjetiti Prištinu.

On je ukazao da njegova prva zvanična posjeta zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu, te napomenuo da će ovaj region biti prioritet tokom njegovog mandata, prenose beogradski mediji.

- Uzimajući u obzir moju ličnu riješenost da se napreduje u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, želio sam da prvo posjetim /samoproglašeno/ Kosovo i Srbiju. Mnogo je važnog posla pred nama uključujući i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine - rekao je Borelj.

Tokom boravka u Prištini, Borelj bi trebalo da razgovara sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, kao i stranačkim i nevladinim predstavnicima, a planirana je i posjeta Prizrenu.