latinica  ћирилица
29/01/2020 |  19:18 | Autor: SRNA

Bardoš: Crnogorska korumpirana partija socijalista ubija zemlju

Američki analitičar Gordon Bardoš naglasio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ekonomski gledano, omogućava predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da preuzme kontrolu nad stotinama nekretnina koje koristi Srpska pravoslavna crkva /SPC/, istovremeno politički slabeći jedinu preostalu organizovanu instituciju u toj zemlji koja je u stanju da predstavlja ozbiljnu prijetnju njegovoj vladavini.
Gordon Bardoš (Foto:politika24.net) -
Gordon Bardoš (Foto:politika24.net)

Bardoš je naglasio da su trenutni protesti u Crnoj Gori samo simptom sukoba koji je dugo u toku, a ako se Vašington ozbiljno bavi promovisanjem demokratije na Balkanu, onda će pročistiti put prvoj demokratskoj tranziciji u crnogorskoj istoriji.

- Osim što će Vašington ozbiljno udariti protiv organizovanog kriminala i korupcije u jugoistočnoj Evropi, potez protiv Mila Đukanovića, takođe, bi uputio snažnu poruku ostalim balkanskim autoritetima da se njihovo ponašanje više neće tolerisati - naveo je Bardoš u autorskom tekstu za američki magazin Nešnl interst.

Bardoš upozora da gotovo neopaženo, zbog događaja na Bliskom Istoku i drame o impičmentu, na Balkanu izbija još jedna kriza.

- U Crnoj Gori hiljade ljudi protestuje protiv novog zakona koji je usvojio crnogorski parlament i koji je potpisao dugogodišnji moćnik države Milo Đukanović, a koji Vladi daje imovinu koju vjerske organizacije u zemlji koriste najmanje vijek. Dokazi o problemima koje stvara novi kontroverzni zakon mogu se vidjeti u širokoj osudi koju su dobili od pojedinaca poput pape Franje, ekumenskog patrijarha Vartolomeja i ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila - navodi Bardoš.

On je ocijenio da je Đukanovićev plan da crkvene objekte bez ekonomske vrijednosti preda nekanonskoj organizaciji koja je pod njegovom kontrolom, a koju predvodi "odbačeni šarlatan...", prenosi crnogorski portal Vijesti.

- Međutim, trenutni protesti u Crnoj Gori samo su simptom sukoba koji je dugo u toku. Upadljivo je to što je najnovija članica NATO jedina bivša komunistička evropska zemlja koja nikada nije imala demokratsku tranziciju. Čak su i u Bjelorusiji i Rusiji komunisti bili bez vlasti bar jedan izborni ciklus. Ali Đukanovićeva vladajuća Demokratska partija socijalista /DPS/, koja je samo preimenovana komunistička partija, neprekidno je na vlasti od 1945. godine - navodi Bardoš.

Prema njegovom mišljenju, Đukanović je Crnu Goru pretvorio u svoj feudalni posjed.

Nakon 30 godina korupcije i prevare, piše Bardoš, crnogorska istraživanja javnog mnjenja razumljivo otkrivaju da raste nezadovoljstvo pravcem u kome je Đukanović vodio zemlju.

- U međuvremenu, Đukanović se suočava i sa drugim problemima. Bivši prijateljski zapadni diplomati pozvali su ga da ode, jedan od glavnih finansijara njegove stranke ga je prevario /i otkrio rašireno reketiranje u koje je uključena Đukanovićeva partija/, i zahvaljujući sumnjivom kineskom zajmu od 1,5 milijardi dolara za kinesku infrastrukturu, udio duga u BDP-u sada je porastao na 80 procenata. Ako Đukanović ne vrati kredit, onda uslovi sporazuma omogućavaju Kini da potražuje crnogorsku teritoriju kao obezbjeđenje - piše Bardoš.

On smatra da se Vašington sada suočava s jednom od svojih višegodišnjih strateških i moralnih vanjskopolitičkih dilema.

- Pritiskom protiv njega sa svih strana, Đukanović će pribjeći sve očajnijim mjerama za ostanak na vlasti. To će zauzvrat izazvati sve veću konfrontaciju sa političkom opozicijom i civilnim društvom u zemlji - navodi Bardoš.

On ocjenjuje da Vašington sada ima dva izbora pred sobom, a jedan je nastavak podržavanja Đukanovićevog korumpiranog režima.

- Tokom protekle decenije, Vašington je dozvolio Đukanoviću da pridruživanje NATO-u zamijeni za demokratizaciju. Ako Vašington nastavi ovim putem, tada će preuzeti stratešku odgovornost za nestabilnost i odstupanja koje će Đukanovićeva vladavina i dalje izazivati i moralnu odgovornost za izdavanje svake nade za mirnu demokratsku reformu u zemlji - upozorava Bardoš.

On dodaje da "Vašington može ostati vjeran svojim navodnim moralnim principima i prestati da podržava Đukanovićevu tridesetogodišnju autoritarnu kleptokratiju".