latinica  ћирилица
29/01/2020 |  19:31 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Brod: Stanovi za 15 porodica izbjeglih i raseljenih

U Brodu je 15 porodica izbjeglih i raseljenih uselilo u nove stanove.

Od donatorskih sredstava, uglavnom Evropske unije, 65 miliona evra planirano je za stambeno zbrinjavanje izbjeglica, raseljenih i povratnika u BiH.

Branka Blažanović iz Kaknja je 24 godine u alternativnom smještaju u Brodu. Stan od 64 kvadratna metra za njenu petočlanu porodicu je nešto što im je, kaže, i najvažnije u životu.

- Osjećanja su mi pomiješana od uzbuđenja, od velike radosti. Željela bih da zahvalim svim donatorima, da ih ne nabrajam, a posebno opštini Brod, koja je sve ove godine bila uz nas - priča Branka.

Korisnici stanova će osim utroška struje, vode i grijanja, mjesečno za stanarinu plaćati marku po kvadratnom metru.

Za zgradu od 15 stanova uloženo je 590 hiljada maraka donatorskih sredstava, a opština je oko 50 hiljada izdvojila za infastrukturu.

- Želim sreću ovim našim divnim ljudima. A učešće opštije je standardno, kao i u drugim opštinama, zemljište, građevinska dozvola, renta, uređeno zemljište, priključci struje, vode, telefona, grijanja, okoliš - pojasnio je načelnik Broda Ilija Јovičić.

Korisnici su obavezni da održavaju stanove, a vlasnik zgrade je opština Brod.

- Danas smo u Brodu, a evo možemo najaviti da ćemo se u narednih mejsec dana potruditi da obiđemo barem još dvije jedinice lokalne samouprave u Srpskoj. Mislim da će to biti jedan manji objekat u I. Sarajevu, jedan u Bijeljini i jedan u Prnjavoru - kaže Marko Aćić iz Republičkog sekretarijata za izbjeglice.

Za zbrinjavanje ovih kategorija u Republici Srpskoj i Federaciji namijenjeno je oko 65 miliona evra.

DŽevad Mahmutović iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica u Savjetu ministara BiH naglašava da je do sada urađeno oko 1.500 stambenih jejdinica, da je u izgradnji oko 400, te da se oko 100 stambenih jedinica nalazi u fazi projektovanja.

Projekat regionalnog stambenog zbrinjavanja trebalo bi da bude završen krajem 2022. godine.